Selaković pozvao egipatskog predsednika na konferenciju o Pokretu nesvrstanih u Beogradu

© Flickr / jezZastava Egipta
Zastava Egipta - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je nakon sastanka sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem da su se saglasili u oceni da su ekonomski odnosi Egipta i Srbije danas značajno ispod nivoa političkih odnosa dve zemlje.
Selaković je El Sisiju u Kairu predao pozivno pismo predsednika Aleksandra Vučića da dođe na konferenciju o Pokretu nesvrstanih u oktobru u Beogradu, a koja će se održati povodom obeležavanja 60 godina osnivanja samog pokreta.
„Imao sam priliku da razgovaram i o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti, da sagledamo sve ono što su prednosti 113 godina duge tradicije diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta što je odlična osnova za razvoj naših odnosa u budućnosti. Prisetili smo se i sjajnih dana saradnje između predsednika Tita i predsednika Nasera, ali govorili i o tome da su ekonomski odnosi Srbije i Egipta danas značajno ispod političkih odnosa dve zemlje“, kazao je Selaković.
U ime predsednika Vučića, Selaković je zamolio predsednika El Sisija da dođe u Srbiju jer je, kako je rekao, upravo taj susret dvojice lidera ono što je neophodno da bi se udružile i dve poslovne zajednice i pokazalo u kom pravcu u budućnosti treba da se kreću odnosi dve države i dva naroda.
Nakon sastanka sa predsednikom Egipta, šef srpske diplomatije sastao se i sa svojim egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem, a, kako je naveo Selaković, sastanak sa Al Sisijem je njemu i Šukriju bio smernica u kojem pravcu treba da razgovaraju.
„Iskoristili smo ovaj dan da razgovaramo, kako o našim bilateralnim političkim odnosima, tako i o potrebi razvoja ekonomske saradnje“, naveo je šef srpske diplomatije.
Podsetio je da su on i ministar Šukri koopredsednici Komisije za ekonomsku saradnju u okviru koje se, kako je rekao, planira prvi biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici srpskih i egipatskih kompanija.
Tokom sastanaka, kako je naveo Selaković, razgovaralo se i o regionalnim pitanjima, a egipatski sagovornici su ga upoznali sa situacijom na Bliskom istoku, kao i sa svim izazovima sa kojima se susreću, situacijom u okolnim država i svemu onome što je od interesa za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u regionu, već i na globalnoj sceni.
Selaković kaže da je svojim egipatskim sagovornicima preneo kakva je situacija u regionu Balkana, Jugoistočne Evrope, kao i koji su to izazovi sa kojima se susreću.
„Ono što smo ovde zaista doživeli kao delegacija Srbije jeste izuzetno poštovanje, širokogrudo gostoprimstvo naših egipatskih prijatelja i iskrena želja da u budućnosti nakon godina konsolidacije, uspešnog oporavka, možemo da dugoročno planiramo razvoj naših odnosa u budućnosti“, naglasio je šef srpske diplomatije.
Selaković je ukazao na to da su egipatski sagovornici iskazali i veliko poštovanje za sve reforme koje su u Srbiji sprovedene poslednjih sedam godina.
''''Mogu da kažem da je priznanje koje nam je odato, nešto što je bilo zadovoljstvo slušati i što je činilo da budem ponosan danas ovde time što predstavljam Srbiju koja je prepoznata kao prva država u regionu, kao država koja je faktor mira i stabilnosti i njegovog očuvanja u našem delu Evrope i kao država koja uistinu vodi samostalnu i nezavisnu politiku, kako unutrašnju, tako i spoljnu“, zaključio je Selaković.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala