Ruski kosmonauti čestitali Dan državne zastave /video/

© Sputnik / Evgeniй OdinokovZastava Ruske Federacije ispred zgrade Vlade u Moskvi
Zastava Ruske Federacije ispred zgrade Vlade u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Pratite nas
Ruski kosmonauti Oleg Novicki i Petar Dubrov snimili su čestitke povodom Dana državne zastave Rusije sa Međunarodne svemirske stanice.
„Čestitamo vam Dan državne zastave Ruske Federacije“, rekao je Novicki.
Njegov kolega iz posade objasnio je značenje ovog dana.
„Trobojka personifikuje moć Rusije i veličinu njenog naroda. Ona simbolizuje kontinuitet generacija. Pokazuje jedinstvo otadžbine i jača patriotski duh. Stoga je ovaj praznik spona između naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, rekao je on.
Dan državne zastave Ruske Federacije obeležava se svakog 22. avgusta. Ovaj datum ustanovljen je na osnovu ukaza predsednika Rusije od 20. avgusta 1994. o Danu državne zastave Ruske Federacije.
Na taj dan je 1991. godine Vrhovni sovjet RSFSR usvojio Rezoluciju o zvaničnom priznanju i upotrebi državne zastave RSFSR kojom je pre uspostavljanja specijalnim zakonom o novim državnim simbolima Ruske Federacije ustanovljeno da se istorijska zastava Rusije, koja se sastoji od tri jednake horizontalne bele, plave i crvene pruge, smatra za zvaničnu državnu zastavu Ruske Federacije.
Ruska trobojka ima više od 300 godina istorije. Državna zastava u Rusiji se pojavila na prelazu iz 17. u 18. vek, u doba formiranja Rusije kao moćne države. Prvi put je belo-plavo-crvena zastava sa dvoglavim orlom podignuta na prvom ruskom ratnom brodu „Orao“ za vreme vladavine oca Petra I, Alekseja Mihajloviča, ali istraživači se ne slažu oko redosleda boja na zastavi.
Za zakonitog „oca" trobojke smatra se Petar I. On je 20. januara 1705. izdao ukaz prema kojem „na svim trgovačkim brodocima“ treba da se podigne belo-plavo-crvena zastava, a on je sam nacrtao model i odredio redosled horizontalnih pruga.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala