Završen protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija /foto/

Pratite nas
Na Cetinju je održan protest zbog najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra u Manastiru Svetog Petra Cetinjskog. Skup kod Lovćenske vile počeo je u podne, a završen je šetnjom posle nekoliko sati.
Aktivista za ljudska prava Peđa Vušurović pročitao je na protestu Deklaraciju koju su okupljeni podržali.
U tekstu je poručeno da su građani izloženi diskriminaciji i propagandnom ratu i da druge domovine od Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti utapanje u "srpski svet".
"Nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja. Crna Gora je dio evropske civilizacije vjekovima i izborićemo se za vrijednosti međuetničkog sklada".
Vušurović je u svom govoru, pored ostalog, poručio da, kako je rekao, Crkva Srbije ima sve ono što joj treba, te da Crna Gora neće dozvoliti u svojom svetinjama da se ustoliči mitropolit Joanikije.
U gradu su bile prisutne jake policijske snage a ispred cetinjskog manastira postavljena je ograda. Na Cetinje su stigli i građani Danilovgrada, kao i mitropolit nekanonske takozvane crnogorske-pravoslavne crkve Miraš Dedeić.
Na skupu su viđeni i poslanici DPS-a Jefto Eraković, Danijel Živković i Miloš Nikolić, potpredsjednik SDP-a Borislav Banović, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Veselin Veljović.
Rijetki građani nosili su maske, a distanca se nije poštovala. Aktuelnim mjerama propisanim u cilju borbe protiv korona virusa zabranjeno je okupljanje na otvorenom i organizovanje javnih priredbi, političkih i privatnih skupova, proslava, žurki, svadbi, kao i drugih manifestacija na otvorenim javnim mjestima, uz prisustvo više od 50 lica.
© Sputnik / Boban NovovićProtest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija
Protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija - Sputnik Srbija
1/3
Protest na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija
© Sputnik / Boban Novović

Retko ko poštuje propisanu distancu i nošenje maski

Retko ko poštuje propisanu distancu i nošenje maski - Sputnik Srbija
2/3

Retko ko poštuje propisanu distancu i nošenje maski

© Sputnik / Boban NovovićMiraš Dedeić na protestu
Miraš Dedeić na protestu - Sputnik Srbija
3/3
Miraš Dedeić na protestu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala