Kraj jedne ere: Otisak prsta i čip umesto magnetne trake na platnim karticama

CC0 / Pixabay / Kreditne kartice
Kreditne kartice - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Pratite nas
Tehnološko-finansijska kompanija „Masterkard“ najavila je da odustaje od debitnih i kreditnih kartica sa magnetnom trakom.
Kako je saopšteno, preći će na biometrijske kartice, kombinujući otisak prsta i čip tehnologiju za proveru identiteta vlasnika kartice.
Banke u mnogim regionima, uključujući i Evropu, počeće da izdaju nove kartice od 2024. godine. Proces bi trebalo da bude okončan do 2033.
Velika Britanija je još 2006. prešla na plaćanje kartica uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i u drugim delovima Evrope, dok se u Americi i dalje koriste kartice sa magnetnom trakom.
Kupovina preko interneta - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Kreditna kartica za one sa 10 miliona dolara u džepu
Iz „Masterkarda“ tvrde da kartice sa čipom, kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju, nude veću sigurnost.
Inače, magnetna traka razvijena je šezdesetih godina prošlog veka u sklopu projekta IBM-a za lične iskaznice za osoblje američke Centralne obaveštajne agencije, preneo je „Jutarnji list“.
Pandemija je, navode iz „Masterkarda“, naglasila zainteresovanost za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili mobilnim telefonom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala