Zabrana za plastiku: Vlada Slovenije donela uredbu, kazne paprene

CC0 / Pixabay / Plastične viljuške i noževe posel upotrebe bacite, isključivo su za jednokatnu upotrebu, u suprotnom, mogu biti opasne po zdravlje
Plastične viljuške i noževe posel upotrebe bacite, isključivo su za jednokatnu upotrebu, u suprotnom, mogu biti opasne po zdravlje - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Slovenačka vlada donela je odluku o zabrani prodaje gotovo svih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.
Uredbom, usvojenom na dopisnoj sednici vlade, propisano je i označavanje određenih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i njihovo pakovanje radi podizanja svesti o recikliranju, javila je slovenačka agencija STA.
Kazne za nepoštovanje propisa kreću se do 3.000 evra za izvršnog ili odgovornog vlasnika, do 5.000 evra za preduzetnike pa do 15.000 evra za pravna lica.
Proizvodi koji se ovom uredbom zabranjuju uključuju plastični pribor za jelo, tanjire i slamčice, kao i štapiće za uši, osim onih koji se koriste kao medicinska oprema.
Zabrana se odnosi i na upotrebu plastičnih štapića za mešanje i plastičnih drški za balone, osim onih koje su namenjene za industrijsku upotrebu, a ne za kupce.
Uredbom, kojom se regulativa EU prenosi u domaće propise, takođe se zabranjuju pakovanja hrane i pica od ekspandiranog polistirena i predmeti od okso-razgradive plastike.
Uz to, uredbom se utvrđuju nova pravila za označavanje nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihove ambalaže kako bi se potrošači informisali o tome kako da postupaju sa otpadom od takvih proizvoda.
Među proizvodima koji podležu takvom označavanju su ulošci, tamponi i aplikatori, vlažne maramice, duvanski proizvode sa filterima, filteri koji se prodaju u kombinaciji sa duvanskim proizvodima i plastične šoljice, preneo je Tanjug.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala