Upozorenje lekara: Dvocifren broj preminulih već sledeće nedelje

© REUTERS / MARKO DJURICAKliničko-bolnički centar Vojvodine
Kliničko-bolnički centar Vojvodine - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra Niš, Radmilo Janković, smatra da će u Srbiji već sledeće nedelje svakog dana biti dvocifren broj preminulih od posledica kovida-19.
Janković je ukazao da broj preminulih od korone uvek prati broj zaraženih.
„Na 1.600 zaraženih dnevno biće, nažalost, najmanje 16 umrlih jer je smrtnost kod nas oko jedan odsto, a bojim se da će ti brojevi biti i veći“, rekao je za „Kurir“ Janković, koji je i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš.
Gotovo je nemoguće povećati broj vakcinisanih, ocenio je Janković koji preporučuje da svi vakcinisani treba da prime treću dozu.
„Imunološki bedemi već su probijeni i to nam je sada jedni način da sačuvamo živote", naglasio je Janković.
I sam, kako je dodao, planira da primi treću dozu vakcine.
„Bezbedno je i kombinovanje vakcina, pa bih onima koji su primili ‘Sinofarmovu’ gde je slabiji odgovor, preporučio ‘Fajzerovu’. Povećati obim vakcinacije biće jako teško, pa moramo da se bavimo onim stvarima koje će spasti što više života — da ljudima koji čine naš imunološki bedem, koji su već vakcinisani, trećom dozom pojačamo imunitet i sprečimo da stradaju. Ovo sada postaje privatna pandemija nevakcinisanih i tu više ne možete mnogo uticati. Oni će se, nažalost, na teži način uveriti koliko su naša upozorenja bila važna“, naveo je Janković.
Govoreći o epidemiološkim merama, on je rekao da zaključavanje nije realno.
„Nakon ovoliko vremena i ovakve atmosfere tokom leta, zaključavanje nije realno. Imamo i polarizaciju u društvu da ćete uvek naći kontraargument protiv sprovođenja mera jer je neko drugi bio na nekom političkom skupu ili koncertu, Guči, utakmici...“, kazao je Janković.
Podsetimo, prema podacima od četvrtka, u Srbiji je zabeleženo još 1.656 novih slučajeva zaraženih virusom korona, a pet osoba je preminulo.
Na respiratorima je 28 pacijenata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala