Srbija Zimbabveu donira vakcine i 65 tona prehrambenih namirnica

© Tanjug / ZORAN STANICMinistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u poseti Zimbabveu
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u poseti Zimbabveu - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Ugovor o donaciji Srbije Zimbabveu, koja se sastoji od 30.000 vakcina protiv virusa korona, potpisali su u prestonici te afričke zemlje ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef diplomatije Zimbabvea Frederik Šava.
Za Zimbabve iz Srbije opredeljena je i pomoć od 65 tona prehrambenih namirnica, među kojima su brašno (20.000 kilograma), šećer, so i testenine po 10.000 kilograma i 15.000 litara suncokretovog ulja.
Selaković je u Harareu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Šavom, ukazao na to da Srbija namerava da nastavi saradnju sa Zimbabveom i ostalim afričkim zemljama na principima i vrednostima kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i nemešanja u unutrašnje poslove drugih država.
„Znamo da je Srbija prijatelj Afrike i Zimbabvea“, rekao je ministar Šava.
On je kazao da nije iznenađujuće to što Srbija pritiče u pomoć Zimbabveu u teškim trenucima.
U tom smislu podsetio je da je SFR Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea, preneo je Tanjug.
Šava je istakao da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija, dodajući da će nastaviti i u budućnosti to da čini.
„Zimbabve je bilo uz Srbiju kada je Srbiji napadnut teritorijalni integritet proglašavanjem jednostrane nezavisnosti Kosova. Znamo da je i istorijski i kulturno Kosovo deo Srbije i kada smo podržali Srbiju u UN, mi smo to uradili jer smo prepoznali te činjenice“, kazao je Šava.
Selaković je prethodno zvaničnicima Zimbabvea uručio poziv da 11. i 12. oktobra u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60. godišnjice od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala