Sputnjik saznaje: Potpis BiH na izjavu Stejt departmenta o Avganistanu bez znanja Srpske

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Republika Srpska nije obaveštena da je BiH potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je samoinicijativno donela tu odluku, saznaje Sputnjik u Banjaluci.
Kako navode u Srpskoj za Sputnjik, u Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH nije stigla nikakva informacija s tim u vezi.
"Turkovićevu mnogi doživljavaju kao ministarku spoljnih poslova SDA, a ne BiH. Ona donosi samoinicijativne odluke bez odobrenja Predsedništva BiH, koje je inače nadležno za spoljnu politiku", dodaju iz Banjaluke.
Mediji su ranije objavili da se Bosna i Hercegovina pridružila Zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu.
Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.
Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu.
Podsetimo, i Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu.
Avganistanci kod aerodroma u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Srbija potpisala izjavu Stejt departmenta o izbeglicama iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala