Ruski naučnik: Adenovirusne vakcine daju dugoročniji imunitet

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Adenovirusne vakcine kao što su „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i „Astra zeneka“ potpunije simuliraju proces infekcije i doprinose stvaranju zaštitnih antitela sa mnogo većom raznolikošću od vakcina drugog tipa što daje jači i dugoročniji imunitet, izjavio je direktor ruskog Naučnog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Vakcine na osnovu adenovirusa potpunije simuliraju proces infekcije, što rezultira jačim ćelijskim imunitetom, uključujući stvaranje memorijskih ćelija. Osim toga, S-protein virusa korona, koji je deo adenovirusne vakcine, doprinosi stvaranju zaštitnih antitela sa mnogo veća raznolikost od drugih vrsta vakcina. Sve to stvara snažniji i dugoročniji imunološki odgovor, omogućavajući ‘Sputnjiku’ da neutrališe čak i nove sojeve virusa korona, uključujući varijantu delta“, objasnio je Gincburg.
Vakcina „Sputnjik Ve“ zasnovana na platformi adenovirusa pokazuje efikasnost od 83,1 odsto za delta soj, dok je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije 94,4 odsto, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala