Položen kamen temeljac za novi Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

© Foto : Kancelarija za KiMPolaganje kamena temeljca za gradnju novog Univerziteta u Prištini
Polaganje kamena temeljca za gradnju novog Univerziteta u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković položio je danas u Kosovskoj Mitrovici kamen temeljac za gradnju novog Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Novo, savremeno zdanje Univerziteta prostiraće se na 10.575 kvadrata i u njemu će na četiri sprata biti raspoređeni Prirodno-matematički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet i zgrada Rektorata.
"Danas je prelep dan, koji čekamo 22 godine", rekao je Petković i dodao da se nova zgrada Univerziteta, sada gradi zahvaljujući razumevanju i podršci predsednika Aleksandra Vučića.
"To čeka 10.000 naših studenata, ovde u Kosovskoj Mitrovici, preko 760 profesora i nastavnika, to čeka cela Kosovska Mitrovica", rekao je Petković, a saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kako je rekao, ovo nisu obični dani, niti je kamen temeljac za novi Univerzitet običan, već je, kaže, kamen temeljac srpske sloge i jedinstva naroda na KiM.
"Zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo biti. I Srpska lista i naš Univerzitet i država Srbija. Samo u tom jedinstvu naš narod ima budućnost, kao što je to juče rekao predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Petković.
Reč je o investiciji vrednoj 720 miliona dinara, koje je opredelila Vlada Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Petković je rekao da država danas ima taj novac da sagradi velelepnu zgradu koja će biti na ponos svih u Kosovskoj Mitrovici, a i šire.
"Nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa srpskim narodom sa Kosmeta u Kuršumliji, 26. februara, danas krećemo u realizaciju najznačajnijeg projekta ovde, za naš opstanak i ostanak", rekao je Petković.
Zgrada Univerziteta je, kaže, zgrada budućnosti - gde se školuju naša deca i gde imamo mogućnosti da napredujemo, kao narod u svakom smislu.
Naveo je da će u novoj zgradi biti velelepne učionice, kabineti, laboratorije, amfiteatri, sve će biti digitalizovano.
"Biće to jedan od najsavremenijih objekata, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, nego u celoj Srbiji. Čestitam još jednom i da se sledeći put okupimo kada zgrada bude gotova, da možemo i da je otvorimo", rekao je Patković.
Osim Petkovića, kamen temeljac su položili i rektor Univerziteta Zdravko Vitošević i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.
Petković koji je od juče na Kosovu i Metohiji, drugi dan posete nastavlja obilaskom Gračanice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala