Počelo zvanično zastrašivanje Srpske: Kad udaraju na Dodika šta narod da očekuje

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Zahtev Tužilaštva BiH za saslušanje Milorada Dodika zbog negiranja tragičnih događaja u Srebrenici, pokušaj je zastrašivanja građana Republike Srpske. A kako će se Dodik odnositi prema tom zahtevu, teško je proceniti, ali je do sada i iz težih situacija od ove izlazio kao pobednik.
U ovakav epilog ne sumnja dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, Predrag Ćeranić, koji podseća da je stav zvaničnika i institucija RS o Inckovom zakonu, odnosno o nametanju zakona - jasan.

Poziv na saslušanje Dodika

Ako do saslušanja dođe, to bi trebalo da bude urađeno u skladu sa zakonom koji čini negiranje tragičnih događaja u Srebrenici kažnjivim, a koji je nedavno pred odlazak sa funkcije doneo Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Parlament Republike Srpske ga je, međutim, odbacio, donevši dva svoja zakona.
Kao čoveka sa najviše prijava zbog negiranja tragičnih događaja u Srebrenici, Dodika bi o tome, po nalogu Tužilaštva BiH, trebalo da sasluša SIPA. O zahtevu Tužilaštva javnost je obavestio sam Dodik.
Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Dodik je, pritom, ocenio da je u medijskoj javnosti Federacije BiH sve svedeno na priču o ‘genocidu’, ali se primarno radi o činjenici da neizabrani stranac ne može da donosi zakone i nameće ih, bez obzira na to kakav njihov sadržaj bio.

Zastrašivanje

Ćeranić za Sputnjik ističe da je za RS bolno ponovno vraćanje na situaciju sa čestim nametanjem zakona kakva je bila u vreme Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna. Otuda i ovakva Dodikova reakcija, kaže on, ali i dodaje:

„Sigurno je da se radi o zastrašivanju drugih jer, ako je Milorad Dodik taj koji mora da daje izjavu povodom tog nametnutog Inckovog zakona, čemu onda da se nadaju drugi građani. Sigurno je da pored te pravne predstoji i politička borba. Dodik je do sada uspeo da se odbrani od niza optužbi i saslušanja, pokretanja istraga. Sve su one završile na isti način – ili je Tužilaštvo odustajalo, ili krivična prijava odbačena“.

Bilo i težih situacija

Ćeranić napominje da ovo, formalno gledano, pravničko pitanje ima politički kontekst kao i inače sve što se dešava u BiH u javnom diskursu. Na pitanje kako bi Dodik mogao da odreaguje na taj zahtev za saslušanje, on kaže da je teško da to procenjuje .
„On je taj koji donosi odluku, uz konsultaciju sa svojim političkim i pravnim savetnicima. Da li će otići da da izjavu, ili će na neki drugi način to rešavati, teško je to proceniti, ali do sada je uvek, u nizu težih situacija izlazio kao pobednik“, zaključio je Ćeranić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala