„Organizovana zavera“: FBI o neredima u Vašingtonu /video/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNeredi ispred Kapitola u Vašingtonu
Neredi ispred Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Američki FBI pronašao je dokaz da su neredi u Kapitolu 6. januara bili rezultat organizovane zavere sa ciljem da se promeni ishod predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden, tvrde četiri sadašnja i bivša zvaničnika.
Iako su savezne službe uhapsile više od 570 osumnjičenih za nerede, FBI u ovom trenutku veruje da nasiljem nisu upravljale ultradesničarske grupe ili istaknuti članovi bivšeg predsednika Donalda Trampa, rekli su izvori Rojtersa, koji su učestvovali ili su bili obavešteni o istrazi.
Protest u Vašingtonu i upad u Kongres - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
Četvoro mrtvih u neredima u Vašingtonu /video/
„Između 90 i 95 odsto učesnika su pojedinci, a onda imate pet procenata grupa milicije koji su dobro organizovani. Nije postojao plan sa Rodžerom Stounom i Aleksom Džonsom i svim ljudima koji upali u Kongres, da se uzmu taoci“, naveo je izvor.
Stoun je republički operativac-veteran, koji je sam sebe opisao kao „podli prevarant“ i Džons, osnivač radio emisije i vebkasta koji je promovisao teorije zavere, dodaje Rojters i navodi da su obojica bliski saveznici Trampa i bili su umešani u Trampove akcije u Vašingtonu 5. januara, dan pre nereda.
Istražitelji FBI su otkrili da su ćelije demonstranata, uključujući i pristalice krajnjih desničarskih grupa, nameravali da upadnu u Kapitol.
Međutim, istražitelji nisu pronašli dokaze da je grupa imala ozbiljne planove šta da radi čak i ako upadne u Kongres, dodaje izvor.
Tužilaštvo je podnelo optužbe protiv 40 osumnjičenih kojima se na teret stavlja da su u nekoj meri učestvovali u planiranju napada na Kapitol.
Optužnica tereti jednog od lidera grupe Praud bojs da je regrutovao članove i pozivao ih da gomilaju pancire i drugu vojnu opremu dve nedelje pre napada na Kapitol.
On je navodno 6. januara poslao članove grupe sa planom da se podele u grupe i sa više lokacija uđu u Kapitol.
Do sada je više od 170 osoba optuženo za napad ili ometanje policijskog službenika, za šta je predviđanja kazna do 20 godina zatvora, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala