Monogram kraljice Drage posle 120 godina vraćen u Srbiju

© Foto : Javno vlasništvoDraga Obrenović
Draga Obrenović - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Monogram koji je početkom 1903. godine kralj Aleksandar Obrenović naručio od jednog beogradskog juvelira za suprugu, kraljicu Dragu, ali nije uspeo da joj ga uruči pre krvavog Majskog prevrata, posle skoro 120 godina ponovo je u Srbiji.
To je za „Novosti“ izjavila Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, gde se sada nalazi Dragin monogram.
Prateći trag izjave ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, da su, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova, na aukcijama u svetu, nedavno „otkupljeni neki predmeti koji su pripadali kraljici Nataliji Obrenović“, list je u MSP-u dobio potvrdu da je reč o dva pisma: jednom kraljice Natalije, i drugom kralja Milana, za koje se naša ambasada u Londonu nadmetala u aukcijskoj kući „Čizvik“, početkom jula.
Gotovo, istovremeno, preko ambasade u Švajcarskoj otkupljena je i vredna dokumentacija vezana za kraljicu Dragu Obrenović, a sve za Istorijski muzej Srbije. Ovi eksponati još nisu stigli do Beograda, ali jeste Dragin monogram kupljen nešto ranije kod kanadske kuće „e-Medals“.
„Više godina unazad pratimo šta ova kuća nudi na svom sajtu. Između ostalog oglasili su bili orden Miloša Obrenovića, za koji smo konstatovali da nije original, a onda i monogram kraljice Drage Obrenović, po ceni od 12.598 kanadskih dolara, što, kada se uračuna i tamošnji usklađen porez na promet od 13 odsto, ukupno iznosi 14.235,74 dolara“, navela je Bojićeva.
Kontaktirala je ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića i u dogovoru sa ministarkom kulture i odeljenjem za međunarodnu saradnju, dogovoreno je da se monogram otkupi.
Tako je, prema njenim rečima, počela priča koja je trajala gotovo mesec dana: ministar spoljnih poslova izdao je nalog ambasadi u Kanadi da za Istorijski muzej Srbije aplicira i kupi monogram, a naš ambasador Dejan Ralević odmah je stupio u kontakt sa kućom „e-Medals“.
Potom je kupljen, uz zvaničnu, ručno pisanu potvrdu advokata Uroša Kuzmanića, od 25/26. avgusta 1904. kojom se garantuje da je reč o imovini porodice Obrenović, i dopremljen do Srbije.
„U našem muzeju on će se čuvati kao retka insignija jedne vladarke, jer za sada znamo da, na Oplencu, postoji još samo jedna dijadema koja je pripadala kraljici Mariji Karađorđević“, otkriva Dušica Bojić.
Ona je dodala da će čitav jedan segment u budućoj stalnoj postavci, u obnovljenoj zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice, biti upravo posvećen ženama naših savremenih vladara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala