Bugarski ministar odbrane kritikuje: Bivše vlasti kupile „pola konja“ umesto cele eskadrile F-16

CC0 / Pixabay / Američki "Borbeni soko" - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16.
Američki Borbeni soko - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16. - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Bugarski parlament ponovo je pokrenuo pitanje kupovine nove partije aviona F-16. Ministar odbrane Georgi Panajotov izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je prethodni parlament odlučio da kupi samo osam aviona, a ne celu eskadrilu. Međutim, stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova ne deli njegovo mišljenje.
Na zasedanju se najpre obratio ministar odbrane, a zatim su se na tu temu izjasnili i poslanici različitih stranaka.
Panajotov je potvrdio da Bugarska planira da pita proizvođače za cenu lovaca, ali je istakao da to ne znači vođenje pregovora sa američkom stranom.

„Kada je Narodna skupština donela odluku o kupovini osam aviona F-16, sa stanovišta odbrambenih sposobnosti i vojnog planiranja, to je isto kao kupovina polovinu jednog konja. Kupiti polovinu konja ništa ne rešava, dame i gospodo. Eskadrila se sastoji od 14-16 aviona. Ako Bugarska želi da bude u stanju da štiti svoje nebom, potrebna joj je eskadrila. Kao ministar odbrane preuzeo sam obavezu da nastavim da radim na projektima modernizacije bugarske vojske“, rekao je Panajotov, obraćajući se poslanicima.

S tim u vezi, stranka Borisova, koji je upravljao kupovinom prvih lovaca, izrazila je ogorčenje zbog govora ministra. Poslanik GERB-a Hristo Gadžev kaže da je ideju da se kupi samo osam aviona izneo predsednik Rumen Radev, kada je bio na čelu vazduhoplovstva.
Američki vojni avion F-16 Vajper - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2020
Bugarski mediji: Zemlja ima mnogo planova za naoružavanje, pitanje je da li ima novca
„Projekat 'osam plus osam' pokrenulo je rukovodstvo ratnog vazduhoplovstva 2014-2015. godine. Usvojila ga je bugarska vojska i Ministarstvo odbrane. Što se plaćanja tiče, u budžetu trenutno nema novca za kupovinu, novi avioni će morati da se plate tek za tri godine“, rekao je Gadžev.

Najsiromašnija zemlja EU kupila avione samo na papiru

Bugarska socijalistička partija je, sa svoje strane, oštro kritikovala reči poslanika GERB-a. Socijalista Borislav Gucanov je izjavio da GERB ne bi trebalo da komentariše temu F-16, podsećajući da je Bugarska upravo zahvaljujući vladi na čelu sa GERB-om i platila avione koji još nisu bili napravljeni.
„Zahvaljujući vašoj parlamentarnoj većini najsiromašnija zemlja EU kupila je avione samo na papiru, koji će biti isporučeni tek za tri godine. Činjenidža da upravo vaša stranka to komentariše potpuni je paradoks, uzimajući u obzir u kakav ste položaj doveli zemlju“, izjavio je Gucanov.
Podsetimo, Bugarska je 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala