Bajden potpisao ukaz koji omogućava uvođenje sankcija ruskim energetskim projektima

© Foto : Maxim ShemetovLogo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izdao je ukaz kojim se dozvoljava uvođenje sankcija ruskim energetskim projektima, uključujući gasovod „Severni tok 2“, i o tome obavestio Kongres.
„Ovim vas obaveštavam o donošenju ukaza o usvajanju dodatnih mera prema određenim ruskim gasovodima za izvoz energetskih resursa u slučaju vanrednog stanja u zemlji... u vezi sa pretnjom po nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država, proisteklu od štetnih spoljnih aktivnosti vlade Ruske Federacije“, navodi se u Bajdenovom pismu upućenom Kongresu koje je objavila Bela kuća.
Ministarstvo finansija SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
SAD uvele sankcije nekolicini Rusa zbog situacije sa Navaljnim i „Severnog toka 2“
U izjavi se napominje da je ukaz usmeren na projekte ruskih gasovoda koji navodno dovode do „širenja uticaja Rusije na energetske resurse Evrope“, što bi trebalo da oslabi energetsku bezbednost Evrope, uključujući i Ukrajinu, kao i „istočno krilo NATO-a i Evropske unije“.

Osim toga, na taj način se pojavljuje „pretnja po nacionalnu bezbednost, međunarodne poslove i ekonomiju“ Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe se navodi da će odluku o sankcijama „Severnom toku 2“ donositi američki državni sekretar zajedno sa ministrom finansija.
„Ukaz blokira imovinu i imovinske interese stranih lica koje je odredio državni sekretar nakon konsultacija sa ministrom finansija... za učešće u određenim aktivnostima ili pružanje određenih usluga koje doprinose, konkretno, izgradnji ‘Severnog toka 2’“, ističe se u izjavi.
Pročitajte još:
Američki portal: Evropa će snositi posledice zbog „Severnog toka 2“
Američki mediji otkrivaju: Zašto je Bajden „dozvolio“ završetak izgradnje „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala