Zelenski: Putin je previše emotivan u pogledu Ukrajine

© AP Photo / Charles PlatiauPredsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je njegov kolega Vladimir Putin previše emotivan kada je reč o Ukrajini i dodao da emocije „nekada dovode do nepovratnih rezultata“.

„Previše je emotivan za tako veliku odgovornost. Rusija je emotivna prema različitim državama. To osećanje po pravilu nije povezano sa racionalnošću. Smatram da je ruski predsednik previše emotivan u pogledu Ukrajine. A emocije nekada dovode do nepovratnih rezultata“, rekao je Zelenski, prenosi „Novo vreme“.

Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Zelenski: Mir u Ukrajini u rukama jednog čoveka

O političkim zarobljenicima

Šef Ukrajine je izrazio želju za razgovorom sa ruskim kolegom o razmeni građana, koje je nazvao „ukrajinskim političkim zarobljenicima“.
„Osim direktnih pregovora sa predsednikom Rusije o krimskim zatvorenicima, danas ne vidim drugi izlaz. Putin danas može mirno da nam vrati naše zarobljenike, čak i ako ne smatra da su politički zarobljenici. Spremni smo i za razmenu i za sve korake kako bismo vratili naše Krimljane“, dodao je Zelenski.
Sa svoje strane, zvanična Moskva je više puta isticala da u Rusiji nema političkih zarobljenika, već da ima osuđenih ili optuženih za zločine predviđene krivičnim zakonom.

O „Severnom toku 2“

Ukrajinski lider osvrnuo se i na temu „Severnog toka 2“, rekavši da nije zadovoljan dogovorima o gasovodu koje su postigle SAD i Nemačka, kao i da tokom posete Vašingtonu 31. avgusta želi ponovo da apeluje na američkog kolegu Džozefa Bajdena da se umeša u situaciju. On je istakao da ne veruje da će sva obećanja koja su data u okviru tih dogovora biti ostvarena.
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Sedam tačaka: Šta su se dogovorile Nemačka i Amerika o "Severnom toku 2"
Na pitanje smatra li da je dogovor između Vašingtona i Berlina izdaja, Zelenski je slegnuo ramenima i osmehnuo se, piše list „Vašington post“.

„Jedno od fundamentalnih pitanja o kojem ću razgovarati sa Bajdenom ticaće se 'Severnog toka 2', jer ljudi moraju da shvate – dovršiti izgradnju je jedno pitanje, a zatim treba i implementirati nakon završetka. Gasovod još uvek nije izgrađen – za sada je završeno 99 odsto. Ukrajina će učiniti sve. Ovde ćemo staviti tri tačke, a neka svako shvati to kako hoće“, izjavio je predsednik.

O sastanku Putina i Merkelove

Govoreći o predstojećem sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog lidera, Zelenski je rekao da ne vidi pretnju u tom susretu uoči dolaska kancelarke u Kijev 22. avgusta.
Takođe, očekuje od Merkelove predlog o bezbednosnim garancijama Kijevu nakon puštanja u rad gasovoda. Kako je rekao, nije znao da će se kancelarka sastati ruskim predsednikom, ali ga to ne brine.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala