Zaharova: Ne planira se evakuacija državljana Rusije i diplomatskog osoblja iz Avganistana

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Rusija neće hitno evakuisati osoblje ambasade ili svoje građane iz Avganistana; za one koji to žele planiraju se brojni odlazni letovi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Želela bih da naglasim da nema govora o evakuaciji osoblja ambasade ili ruskih državljana iz Avganistana“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
Portparolka je napomenula da se trenutno radi na čarter letovima, kao što je to ranije bio slučaj u vezi sa pandemijom virusa korona, uz učešće lokalne avio-kompanije.
„Pošto sada ne postoji takva mogućnost, planirano je organizovanje specijalnih letova, uključujući i za državljane Rusije koji žele da napuste Avganistan“, dodala je ona.
Zaharova je saopštila da su predstavnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) dali garancije da se neće mešati u organizaciju i letove takvih letova.
Portparolka je precizirala da je civilno vazduhoplovstvo Rusije spremno da preveze u drugu državu državljane Avganistana koji žele da napuste ovu zemlju.
„U svetlu trenutne situacije na aerodromu u Kabulu i nemogućnosti niza zapadnih država da organizuju evakuaciju svojih diplomata, vojnog osoblja i civila iz Avganistana, a da ne govorimo o avganistanskim državljanima koji su sa njima sarađivali i njihovih porodica koje žele da napuste zemlju, ali nemaju takvu mogućnost, želimo da obavestimo o sledećem: kako bismo sprečili pogoršanje humanitarne situacije u Avganistanu, spremni smo da pružimo usluge ruskog civilnog vazduhoplovstva kako bismo osigurali prelet bilo kojeg broja državljana Avganistana, uključujući žene i decu, u bilo koje strane zemlje koje pokažu interesovanje za njihov prijem i smeštaj“, istakla je ona.
Militanti pokreta Taliban su ušli u Kabul 15. avgusta i objavili da su oslobodili Avganistan, kao i da smatraju rat završenim. Pre toga, usred povlačenja američkih trupa i njihovih saveznika iz Avganistana, talibani su pokrenuli veliku ofanzivu protiv snaga avganistanske vlade.
Pročitajte još:
Zaharova: Odbegli predsednik Avganistana odgovoran za situaciju u zemlji
Proglašen Islamski Emirat Avganistana - obelodanjeno kako će izgledati novi grb i zastava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala