- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta čeka svet posle pobede Talibana? | Od četvrtka do četvrtka

Pratite nas
Svet je zatekla vest o munjevitom ali traljavom povlačenju SAD iz Avganistana. U Crnoj Gori se ne stišava buka oko ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija na Cetinju.
Sve su ovo teme za dr Slobodana Jankovića sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što je Britanija morala da napusti tu zemlju, Talibani su proglasili stvaranje islamskog emirata Avganistan.
Jankovića ćemo pitati šta predstavlja pojam islamski emirat? Kojoj je verziji bliži – da je ovo najveći poraz SAD i NATO ili da je stvoren pakt SAD, Talibana i Pakistana? Kako će povlačenje SAD uticati na pozicioniranje u međunarodnim odnosima? Da li je ovo kraj američkog intervencionizma? Kakva je uloga Turske u Avganistanu? Ovo je potres koji je zadesio centralnu Aziju ali će se preliti i na Bilski istok i Evropu. Ima li Evropa razloga da strahuje od najezde izbeglica? Da li može da se pravi paralela sa američkim napuštanjem Sajgona odnosno Vijetnama?
Očekuje li incidente na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija?
Od Četvrtka do četvrtaka - gost Slobodan Janković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala