Skandal u Crnoj Gori: Miraševi „zaposeli“ Ivanova korita i održali lažnu liturgiju /video/

© Foto : Foto Mitropolija crnogorsko-primorskaCrkva Preobraženja na Ivanovim koritima
Crkva Preobraženja na Ivanovim koritima - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Crkvu Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima sinoć je „zaposela“ kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva, koju predvodi samozvani mitropolit Miraš Dedeić, a Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će tim povodom preduzeti odgovarajuće pravne radnje jer je reč o neovlašćenom zauzimanju objekta Mitropolije.
U međuvremenu, crnogorski mediji su preneli da je nepriznata CPC jutros služila liturgiju na Ivanovim koritima i da su događaj obezbeđivale jake policijske snage. Dodaje se da je prolaz ka Lovćenu bio je blokiran u Lovćenkoj ulici u gradu, tako da građani nisu mogli da stignu do Ivanovih korita
Mitropolija u saopštenju ističe da je metohu Cetinjskog manastira i ove godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg onemogućeno da se služi praznična Sveta Liturgija u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.
„Ovoga puta je, ovaj ionako tužan događaj, bio utoliko žalosniji zbog činjenice da se, po saznanjima dobijenim od policije, grupa (policija je rekla da se radi o četiri osobe), od Mitropolije neovlašćenih lica, pretpostavljamo onih koji se lažno predstavljaju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu“, kaže se u saopštenju
Kako se navodi, policijski službenici su jutros, najpre na Cetinju, a potom i na licu mesta, obavestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu jer se tamo već nalaze neka lica.
Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja vjerskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a u obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter verskog obreda.
Naglašava se da je Mitropolija policiji, upravo zbog problema ranijih godina, iako nije dužna da prijavljuje verske obrede, najavila da će se jutros služiti u crkvi na Ivanovim koritima.
„Nemamo nikakve sumnje da se ovde radi o, još jednom u nizu, pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija, a sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju, a dokaz da je to tako imali smo priliku nedavno da vidimo u huškačkom i mrziteljskim tekstu bivšeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savetnika za bezbednost Predsednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čoveka“, kaže se u saopštenju Mitropolije i dodaje:
„Koristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi“.
Mitropolija poručuje da će ostati onakva kakva je i bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak.
„Mitropolije ne provocira nikakve sukobe niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju verska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vernika. To ne treba nikome da smeta. Kampanja koja se vodi protiv Mitropolije, ali i pomesne nam Srpske Patrijaršije, nije ništa drugo nego kampanja mržnje i netrpeljivosti, što je u potpunom nesaglasju sa principima ravnopravnosti građana i tolerancije, koje navodno promovišu oni koji ovu kampanju sprovode“, zaključuje se u saopštenju.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala