Neočekivani „posetilac“ izronio iz mora nakon erupcije podvodnog vulkana /foto/

Atol Tupai  - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Novo ostrvo izronilo je iz mora kod obale Ivo Džima u Japanu nakon erupcije podmorskog vulkana koja je započela prošle sedmice, prenosi „Džapen tajms“ pozivajući se na japansku obalsku stražu.
Ostrvo u obliku latiničnog slova „C“ i prečnika oko 1 kilometar, obalska straža otkrila je u nedelju oko 1.200 kilometara južno od Tokija dok je u nedelju pratila erupciju iz vazduha, prenosi „Sputnjik internešnal“.
Prema navodima medija, ovaj razvoj dešavanja nije baš neuobičajen, jer je pojava novih ostrva na tom području prethodno potvrđena 1904, 1914. i 1986. godine.
Međutim, tri pomenuta ostrva podlegla su eroziji i vratila se ispod talasa. Ostrvo otkriveno 1986. godine izdržalo je samo dva meseca na površini pre nego što je potonulo.
Iako bi novo ostrvo teoretski moglo da postane deo japanske teritorije, „ako bude priznato kao prirodno formirano ostrvo prema međunarodnim standardima“, takav potez „ne bi trebalo da utiče na teritorijalne vode zemlje ili isključivu ekonomsku zonu“, čak i ako ne potone kao ostala ostrva, dodaje list.
Pročitajte još:
„Iz njihovog želuca izlazi samo plastika”: Upozorenje na opstanak jednog od simbola Mediterana
Spektakularan prizor: Etna izbacuje užarene fontane lave /video/
Direktno iz grotla vulkana: Neverovatan snimak i epski kraj drona koji je uleteo u lavu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala