Moskva: Situacija u Avganistanu dobila regionalni značaj

© AP Photo / Rahmat GulPripadnici pokreta Taliban u Avganistanu
Pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Situacija u Avganistanu dobila je regionalnu dimenziju, Rusija poziva druge zemlje da pomognu u međunacionalnom dijalogu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je dodala da na ovu situaciju reaguju i susedne zemlje koje se nalaze dalje od Avganistana.
Portparolka je istakla da kada je ceo Avganistan bio zahvaćen građanskim ratom, Rusija se zalagala za potrebu „hitnog prelaska na nacionalni dijalog uz učešće svih suprotstavljenih avganistanskih snaga i verskih grupa u zemlji“.
„Isto tako i sada, kada su talibani, zapravo, preuzeli vlast u Kabulu i većini drugih gradova i pokrajina, ruska strana se zalaže za nacionalni dijalog koji će omogućiti formiranje predstavničke, reprezentativne vlade, a već ona će se uz podršku građana Avganistana baviti razvojem sporazuma o konačnom uređenju višenacionalne zemlje“, naglasila je Zaharova.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Pročitajte još:
Zaharova: Odbegli predsednik Avganistana odgovoran za situaciju u zemlji
Lavrov: Talibani još uvek ne kontrolišu celu teritoriju Avganistana, što pre pokrenuti dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala