00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
21:00
30 min
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
DOK ANĐELI SPAVAJU
Arhimandrit Dimitrije Plećević: Manastir Tumane - mesto Božjih čuda
16:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
17:00
30 min
ENERGIJA SPUTNJIKA
U kolačima ekstrakt vanile proizveden od nafte
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Koliko je opasno razbijeno jaje u pakovanju

CC0 / Pixabay / Jaja
Jaja - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Prilikom kupovine jaja u supermarketima neretko se dešava da bar jedno u pakovanju bude razbijeno. Stručnjaci upozoravaju da ta napukla jaja mogu biti veoma opasna i da ih ne treba dirati.
Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine rekao je da, kada se nađu u takvoj situaciji, potrošači ne bi trebalo da uzimaju jaje i prebacuju ga iz jedne u drugu kutiju.
Trebalo bi uzeti drugu kutiju u kojoj jaja nemaju nikakva oštećenja da bi bili potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju, kazao je za RTS Krnjaić.
Stručnjaci upozoravaju na mogućnost zaraze salmonelom, čiji su najčešći simptomi grčevi u stomaku, povišena temperatura i malaksalost.
Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja“, objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.
Krnjaić dodaje da, pored salmonele, mogu i neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera ili nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti do toga da se jaje pokvari, pri čemu menja i izgled i miris.
„Međutim, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju“, upozorio je Krnjaić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala