Hezbolah upozorio Izrael i Ameriku: Tanker kreće ka Libanu

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPožar i eksplozije na ruskom tankeru
Požar i eksplozije na ruskom tankeru  - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Lider proiranske šiitske militantne grupe Hezbolah Hasan Nasrala najavio je danas da će iranski tanker sa gorivom isploviti ka Libanu u roku od nekoliko sati i upozorio Izrael i SAD da ne presreću tanker.
Isporuka, koju je organizovao Hezbolah, predstavlja očigledno kršenje američkih sankcija uvedenih Teheranu, nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp pre tri godine povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila, objavio je AP, prenosi Tanjug.
Nasrala je u govoru na televiziji rekao da će tanker, koji prevozi dizel, pratiti i drugi brodovi s ciljem da se u Libanu ublaži nestašica goriva, koja već nedeljama parališe tu zemlju.
On međutim nije rekao na koji način će Liban platiti gorivo, ali je u ranijem govoru nagovestio da bi moglo biti plaćeno u libanskim funtama. Ta valuta je, kako navodi AP, izgubila više od 90 odsto svoje vrednosti od početka ekonomske krize u Libanu u oktobru 2019. godine.
„Želeo bih da kažem da će se u trenutku kada tanker isplovi u roku od nekoliko sati i uđe u more, smatrati da je na teritoriji Libana“, rekao je Nasrala, dodajući da Zapad nameće opsadu Libanu, uzrokujući trenutnu krizu.
Sajed Hasan Nasralah - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Hezbolah: Odgovorićemo na svaki napad Izraela
Hezbolah i njegovi saveznici optužuju SAD i neke arapske zalivske zemlje za kažnjavanje Libana zbog vojnih aktivnosti Hezbolaha u drugim zemljama, uključujući Siriju i Irak.
„Rekao sam Amerikancima i Izraelcima da je ovo libanska teritorija“, rekao je Nasrala govoreći o tankeru, ne objašnjavajući šta će njegova grupa učiniti ako ga presretnu.
Libanci su nedeljama čekali u dugim redovima na benzinskim pumpama da napune rezervoare za automobile.
Za nestašice se krivi krijumčarenje, gomilanje i nemogućnost vlade da obezbedi isporuke uvoznog goriva.
Liban je decenijama bio suočen sa isključenjima struje, delimično zbog široko rasprostranjene korupcije i lošeg upravljanja. Ta mediteranska nacija od šest miliona stanovnika, uključujući milion sirijskih izbeglica, blizu je bankrota, prenosi AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala