Diplomate SAD i EU oglasile se o ustoličenju Joanikija

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Ambasada SAD u Podgorici pozvala je na smirivanje rastućih tenzija u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije EU poručili da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.
Iz Delegacije EU u Podgorici je za „Vijesti“ rečeno da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti i da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori.
„Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreiraju etničke i verske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno kako bi napredovala na putu ka EU“, navode iz Delegacije.
Episkop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Gradonačelnik Cetinja pisao ambasadorima: „Apelujte da ustoličenje Joanikija bude na drugom mestu“
SAD, kako navode iz njihove Ambasade, široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.
„Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju mesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbednost građana treba da bude na prvom mestu“, naveli su iz američke Ambasade u Podgorici.
Ambasada SAD je dodala da je Crna Gora „odavno prepoznata po svojoj raznolikosti i toleranciji, i svi njeni građani treba da učine što je u njihovoj moći da očuvaju tu ponosnu tradiciju“.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala