Zlatne rezerve Srbije dogodine možda budu 50 tona

© pixabay/Zlato
Zlato - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković smatra da je repatrijacija zlatnih rezervi opšta praksa. Ona ne isključuje ni mogućnost da domaće poluge zlata možda već sledeće godine budu povećane na 50 tona.
Objašnjavajući zašto je dobro da zlatne rezerve budu u Srbiji, Tabakovićeva je na predstavljanju izveštaja o inflaciji, kao primer navela teškoće koje je NBS morala da savlada da bi vratila iz Londona tonu zlata preostalu od sukcesije.
Guvernerka je istakla da repatrijaciju zlatnih rezervi sprovode brojne zemlje, između ostalih Nemačka pa i Srbija, te da je NBS ostvarila cilj da ima 12,6 posto deviznih rezervi u zlatu, što je i dalje ispod proseka razvijenih zemalja od 19,4 odsto.
Navela je da se sada sve zlatne rezerve nalaze u Srbiji, te da NBS radi diversifikaciju rezervi kako bi država mogla da odgovori na sve svoje obaveze.
Tabakovićeva je rekla da će NBS biti oprezna oko budućih kupovina zlata, i da će to zavisiti od potrebe da se pre svega podrži privreda, a kada se zadovolje potrebe stabilnosti države, onda višak rezervi može da se ostavi u zlatu, preneo je B92.
Dodala je da će, kada je reč o kupovini novih količina zlata, NBS razmotriti kada je pravi trenutak za to, odnosno kada su najbolji mogući tržišni uslovi, kao i da će javnost biti blagovremeno obaveštena.
Srbija ima 36,7 tona zlatnih rezervi, a sve količine koje su kupovane od nekadašnjeg RTB Bora i Ziđina plaćene su u dinarima, navela je ona.
Na novinarsko pitanje da li je cilj da zlatne rezerve dostignu 50 tona, Tabakovićeva je objasnila da ostavljanje rezervi u zlatu zavisi od okolnosti i dodala da će možda ta količina biti dostignuta, ne isključujući mogućnost da to bude i sledeće godine.
Guvernerka je otkrila novinarima takođe da je prvi put u maju ove godine ušla u trezor u kojem se čuvaju zlatne rezerve Srbije.
Pročitajte još:
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Zlato je linija odbrane: Orban sa mađarskim guvernerom o jačanju deviznih rezervi
Zlatne poluge, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Lider u svetu po rezervama: Rusija obezbeđena zlatom narednih 40 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala