Voker ne odustaje: Režirao Račak, a sad lansira novi plan za ujedinjenje Albanaca

© AP Photo / Visar KryeziuVilijam Voker na sahrani Albanaca u selu Račak u februaru 1999.
Vilijam Voker na sahrani Albanaca u selu Račak u februaru 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Bivši šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji i režiser događaja u selu Račak Vilijam Voker predložio je osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore, u cilju dobijanja rezervisanih mesta u parlamentima država u kojima žive.
Obraćajući se albanskoj dijaspori, Voker je predložio da vodi pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu i poziva ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu.
Kaže da će se pokret sastojati od svih Albanaca, bez obzira na poreklo ili drugu pripadnost.
"Verujem da ja, kao nealbanac koga mnogi ljudi poštuju, imam najveće šanse da ujedinim mnoge frakcije dijaspore širom sveta. Molim za vašu podršku", rekao je Voker.
Smatra da je ekonomski uticaj dijaspore veliki, ali da su njeni dugoročni efekti minimalni jer, kaže, pomoć dijaspore i njen doprinos nemaju uticaja na proces odlučivanja gde se njihov novac troši, a oni na vlasti potcenjuju ekonomske veze dijaspore sa domovinom.
"U zemljama sa visokom stopom nezaposlenosti (kao što je Kosovo sa 38 odsto) i nestabilnom ekonomijom, doznake su često razlika između siromaštva i relativnog blagostanja. Nažalost, ovaj odliv kapitala retko doprinosi dugoročnom individualnom ili nacionalnom poboljšanju, ali ide u neposrednu potrošnju. Stoga, iako je ekonomski uticaj dijaspore veliki, njeni dugoročni efekti su minimalni", navodi Voker.
Drugi nedostatak je, kaže, što ti strani donatori, koji se nadaju da će svojim doprinosima poboljšati uslove života u svojoj domovini, nemaju uticaj na proces donošenja odluka gde se njihov novac troši, a donosioci političkih odluka kod kuće uzalud obećavaju da će uvažiti savete i težnje onih koji žive u inostranstvu, prenosi Koha.
Prema njegovim rečima, dijaspora je razočarana načinom na koji se stvari odvijaju kod kuće.
"Nekoliko ljudi, ako ih ima, izražavaju pozitivno mišljenje o trenutnoj situaciji. Većina mi se pridružuje u oštroj kritici političke klase, donosioca odluka i stava da se stvari ne samo ne poboljšavaju, već idu u pogrešnom smeru. Tamo je rasprostranjen dogovor da se nešto mora učiniti. Nameravam da pokušam", rekao je Voker.
U stvari, prema Vokeru, oni na vlasti ne mogu ništa da poprave, jer su "današnji donosioci odluka u celom regionu političari, a ne patriote, oni su veoma moćni, veoma korumpirani i u velikoj meri zavise od međunarodnih mentora, u cilju sprovođenja neophodnih reformi".
"Još sam uvereniji da će samo aktivno i kontinuirano uključivanje onih u dijaspori - onih sa izloženošću i iskustvom u spoljnom svetu, onih sa gorućom željom za promenom - verovatno doneti neophodne ispravke kursa. Problemi su veliki i potrebno je vreme za smislena rešenja. Za početak predlažem da vodim pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu, pozivajući ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu", naveo je Voker, prenosi Kosovo onlajn..
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala