Patrijarh Porfirije u Republici Srpskoj: Mir je put pravoslavnog naroda /foto, video/

© Foto : rtrsPatrijarh Porfirije u Doboju
Patrijarh Porfirije u Doboju - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čovjeka, a da je najvažnije vaspitavati djecu u pravoslavnoj vjeri.
"Decu moramo vaspitavati u pravoslavnoj vjeri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu jer je Jevanđelje naš život", rekao je patrijarh srpski nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vjernika.
Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Preobraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku.
"Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu", rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.
On je naveo da prema ovom narodu oseća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim, prenosi RTRS.
Srpski patrijarh je podsetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao.
Patrijarh je zaključio da je došao u svoju kući i okupljenim vernicima poželeo da sutrašnji praznik dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.
Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika.
"Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece. Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja", rekao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mestu.
Dočeku patrijarha prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici političkih partija, kao i predstavnici Srba u zajedničkim institucijama.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala