Moskva: Zapad odigrao na „slučaj Navaljnog“ sa jednim ciljem

© Sputnik / Andreй Teličev / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Zapad je odigrao na „slučaj Navaljnog“ kako bi obuzdavao Rusiju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova povodom predstojeće godišnjice incidenta sa sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim kada je hitno hospitalizovan u Omsku jer mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska.
„Berlin i njegovi saveznici ne propuštaju priliku da iskoriste glasine oko Navaljnog, veštački stvorenu njihovim direktnim doprinosom, kao izgovor za izvođenje novih napada na nas na platformama različitih međunarodnih organizacija u okviru strategije kompleksnog obuzdavanja naše zemlje, maskirajući ih nekom vrstom 'zabrinutosti za ljudska prava'. Upravo u te svrhe odigran je 'slučaj Navaljni'“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Prema navodima MIP-a, incident sa ruskim opozicionarom je bila isplanirana provokacija usmerena na diskreditaciju Rusije.
„Pritom, akcije koje su u proteklih godinu dana preduzimale nemačke vlasti i njihovi saveznici janso ukazuju na to da je protiv naše zemlje sprovedena isplanirana provokacija, koja za cilj ima da diskredituje Rusku Federaciju u očima svetske javnosti i nanese štetuu njenim nacionalnim interesima“, navodi se u saopštenju.

Grčevito pokušavaju da sakriju istinu

Postupci Berlina i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u vezi sa tim incidentom podsećaju na grčevite pokušaje da se izgube tragovi i sakrije istina, ocenio je MIP Rusije.
Prema navodima ruskog spoljnopolitičkog resora, zemlje NATO-a hvataju se za dezinformacije tima Navaljnog za mešanje u ruske poslove, uključujući izbore za Državnu dumu, koji će se održati od 17. do 19. septembra.
Portret ruskog blogera Alekseja Navaljnog ispred klinike Šarite u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Zaharova: Padaju zavese u priči o trovanju hemijskim oružjem u slučaju Navaljni
Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Nakon pregleda, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, koji je izazvao oštru promenu šećera u krvi. Za sada nije jasno čime je ono bilo prouzrokovano, ali prema omskim lekarima, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.
Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku. Posle toga je nemačka vlada objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Istovremeno, vlasti Nemačke ranije nisu negirale da je njihova obaveštajna služba BND od 1990-ih godina imala pristup bojnom otrovu „Novičok“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala