Minsk odbacio optužbe Vilnjusa: Zapravo se radi o pokušaju povrede naše granice

CC BY-SA 2.0 / Dennis Jarvis / Belarus_3896 - DomesPloщadь Nezavisimosti v Minske, Belorussiя
Ploщadь Nezavisimosti v Minske, Belorussiя - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Minsk je nazvao neosnovanim optužbe Vilnjusa o povredi litvanske granice, za šta su navodno odgovorni beloruski graničari.
„Litvanija optužuje beloruske graničare za povredu granice, ali ne pruža objektivne dokaze“, saopštilo je belorusko Ministarstvo na svom Telegram kanalu.
U saopštenju se ističe da na „video snimku koji je dostavila litvanska strana nema objektivnih dokaza o ilegalnom prelasku beloruskih graničara preko državne granice“.
Zvanični Minsk je naglasio da su takve optužbe provokacija sa ciljem stvaranja medijskog odjeka.
Prema podacima beloruskog pograničnog komiteta, „zapravo je 17. avgusta beloruski graničar identifikovao pokušaj prisiljavanja migranata da ilegalno pređu na teritoriju Belorusije“.
„Na pograničnoj teritoriji naoružani ljudi u vojnim uniformama izvršili su nasilje nad migrantima. Kako bi sprečili ilegalni prelazak granice, beloruski graničari blokirali su smer kretanja proteranih stranaca. S tim u vezi, litvanske snage bezbednosti odustale su od svojih namera“, navodi se u saopštenju i dodaje da je tako „sprečena povreda beloruske granice“.
Ranije je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotajte izjavila da je 12 beloruskih graničara navodno ilegalno prešlo državnu granicu sa Litvanijom, a da će kao odgovor na to, vlasti te baltičke zemlje pojačati zaštitu granica sa Belorusijom.
Litvanija u poslednje vreme izveštava o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata. Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine.
Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati migrante od prelaska u zemlje EU. Kako kaže, zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala