Gradonačelnik Cetinja pisao ambasadorima: „Apelujte da ustoličenje Joanikija bude na drugom mestu“

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru
Episkop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Gradonačelnik Prestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je pismo rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji, te na rast tenzija usled najavljenog ustoličenja episkopa Joanikija za mitropolita u Cetinjskom manastiru.
On je, kako je saopšteno iz Prestonice, pozvao predstavnike diplomatskog kora da u delu svojih nadležnosti apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mesto u Crnoj Gori.
„Uvažavam verska prava i slobode svih građana, ali verujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet“, napisao je Kašćelan.
On je ukazao da je kao prvi čovek grada, koji je zabrinut trenutnim razvojem situacije, u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posledice spreče.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Ustoličenje Joanikija na Cetinju 5. septembra, doček patrijarha dan ranije u Podgorici
Rekao je da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima te da je, sa najviših državnih adresa, neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj verskoj ili etničkoj zajednici, a bilo kakvo uskraćivanje građanima da misle i osećaju drugačije apsolutno nedopustivo.
Kašćelan je podsetio da je Crna Gora mnogo puta u svojoj dugoj istoriji bila na prekretnicama, ali da je mudrošću i staloženošću uspevala da očuva mir i multietnički sklad.
„Verujem da ćemo i danas, sa naučenim lekcijama iz prošlosti, znati da smirimo tenzije i povedemo Crnu Goru napred, putem prosperiteta. Siguran sam da će najodgovorniji nosioci vlasti imati dovoljno mudrosti i volje da ne dozvole verski i etnički motivisane podele, i da spreče izazivanje nereda“, navodi se, između ostalog, u pismu gradonačelnika Kašćelana ambasadorima, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala