Global tajms: Da li je Avganistan predznak buduće sudbine Tajvana

© Tanjug / AR/Chiang Ying-yingProtest na Tajvanu
Protest na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Kineske državne novine Global tajms upozorile su Tajvan da bi „napuštanje“ avganistanskih saveznika trebalo da bude lekcija, jer bi u ratu sa Kinom sporno ostrvo bilo prepušteno samo sebi i „propalo za nekoliko sati“.
Lideri tajvanske Demokratske progresivne stranke (DPP) moraju ostati "trezvene glave", a zagovornici otcepljenja od Kine trebalo bi da se "probude iz svojih snova", objavile su u novine na engleskom jeziku.
"Prema onome što se dogodilo u Avganistanu, oni bi trebalo da shvate da će, kad izbije rat, odbrana ostrva propasti za nekoliko sati, a američka vojska neće doći u pomoć", navodi Global tajms.
"Zbog toga će se vlasti DPP-a brzo predati, dok će neki visoki zvaničnici možda pobeći avionom."
Upravo takav scenario odigrao se u Avganistanu posle odluke predsednika SAD Džozefa Bajdena o povlačenju američke vojske iz te zemlje. Čak i pre kraja tog procesa,vlada koju je podržavala Amerika se srušila. Talibani (pokret zabranjen u Rusiji) savladali su avganistanske snage bezbednosti u velikom blickrigu, okončanom zauzimanjem Kabula i bekstvom predsednika Ašarafa Ganija sa vrećama novca.
"Najbolji izbor za vlasti DPP -a je da izbegnu da se nađu u toj poziciji“, navodi Global tajms.
Moraju da promene svoj način vezivanja za anti-kinesku osovinu Amerike. Trebalo bi da održavaju mir na ostrvu političkim sredstvima, umesto da deluju kao strateški pijuni Amerike.
Novine su haos u Kabulu uporedile sa padom Sajgona 1975. godine, kada su zaposleni u američkoj ambasadi evakuisani helikopterom, baš kao što se u nedelju ponovilo u Avganistanu.
Global tajms je naveo da Amerika ima dugu istoriju napuštanja svojih saveznika, od izdaje imperijalne Francuske nakon Revolucionarnog rata i napuštanja kurdskih saveznika u Siriji 2019. godine, do bega iz Kabula u trenutku rušenja odbrane Avganistana.
"Da li je ovo nekakav predznak buduće sudbine Tajvana?" pita se autor članka Global tajmsa.
"Bajdenova administracija je jasno procenila da je okupacija Avganistana postala preskupa, uprkos strateškom značaju zemlje, i odlučila je da može efikasnije da uloži svoje resurse za održavanje hegemonije SAD. Geopolitička vrednost Tajvana nije veća od vrednosti Avganistana, a SAD bi morale da plate „ogromnu cenu“ da bi intervenisale u ratu sa Kinom", navodi Global tajms.
"Jednom kada izbije rat, ako se žele mešati, SAD bi morale imati mnogo veću odlučnost nego što su imale u odnosu na Avganistan, Siriju i Vijetnam", piše u članku i dodaje da bi u odnosu na Avganistan, Amerika morala da plati ogromnu cenu.
Interesantno je da je u članku više puta navedeno „kad izbije rat“ sa Kinom, a ne „ako“, prenosi RT.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala