Crnoj Gori još samo Avganistanci fale

© AP Photo / Jafar KhanIzbeglice, Avganistan
Izbeglice, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori, smatra da u zbrinjavanju izbjeglica iz Avganistana i Sirije treba da učestvuju one države koje su uzrokovale da narod bježi iz tih zemalja.
Joković za Sputnjik ovako komentariše vijest da je Crna Gora potpisala izjavu o prijemu državljana Avganistana koji napuštaju ovu zemlju nakon što su talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli vlast na kompletnoj teritoriji, uključujući i glavni grad Kabul. Ovu informaciju objavio je Stejt department. Izjavu je potpisalo 97 država i Evropska unija, a iz regiona to nisu uradile samo Srbija i Bosna i Hercegovina.

„Crna Gora ima dosta svojih problema, i ekonomskih i društvenih, i ja se protivim prihvatanju izbjeglica bez unaprijed dogovorenih kriterijuma. Ono što se događa u Zapadnoj Evropi ne treba da se ponavlja u Crnoj Gori, takav scenario nije poželjan za našu zemlju“, kaže Joković za Sputnjik.

On postavlja pitanje zašto moćne i finansijski stabilne arapske zemlje poput Saudijske Arabije, Emirata ne primaju izbjeglice , već one hrle u Evropu, mijenjajući njenu socijalnu i nacionalnu strukturu.
„Ako se sa prijemom izbjeglica želi postići promjena nacionalne i vjerske strukture u Evropi, mi u Crnoj Gori treba tome da se usprotivimo. Pošto je NATO moćna organizacija, neka najjače zemlje te članice Alijanse prime izbjeglice. Crnoj Gori u ovom trenutku to ne odgovara“, kaže Joković.
U saopštenju Stejt departmenta se pozivaju zemlje da, kako se navodi, poštuju i podrže bezbjedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste tu zemlju.
„Oni koji su na vlasti u Avganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i da povrate red. Avganistancima i stranim državljanima koji žele da odu, mora se dozvoliti da to učine. Putevi, aerodromi i granice moraju da ostanu otvorene i mir mora da bude održan“, poručuju iz Stejt departmenta.
„Avganistanci zaslužuju da žive bezbjedno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo“, dodaje se u izjavi koju je potpisala i Crna Gora.
Inače, Crna Gora je 2010. godine u vrijeme vlasti DPS-a postala dio misije u Avganistanu, a u junu 2017. i članica NATO-a. Kako je ranije navedeno u saopštenju DF-a, u protekloj deceniji potrošeno je više od 20 miliona evra na misiju Vojske Crne Gore u Avganistanu, a da je epilog pokazao da nije ostvaren cilj — stabilnost u toj zemlji.
„Sav besmisao i bezbjednost u strateškom razvoju crnogorske Vojske u zadnjih 15 godina pokazao je epilog dešavanja u Avganistanu. Hvalospjevi o tome da je Crna Gora imala ogromnu korist kroz afirmaciju svojih snaga i obuku 557 vojnika, ovih dana su doživjeli veliki fijasko“, naveo je tada u saopštenju Jovan Vučurović, portparol DF-a.

Ministarstvo: U ovom trenutku Crna Gora neće primati izbjeglice

Pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt department, Crna Gora se nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.
Crna Gora je, ističu oni, podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.
Narod Avganistana, navodi se u izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt department, zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbjednom okruženju. Stoga smatramo da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava.
„Kao država koja je bila dio NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), Crna Gora s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbjedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana koji to žele“, navodi se u saopštenju.
Dodaju i da „Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbjeglice“.

Šta kažu građani Podgorice

Povodom vesti da je Crna Gora potpisala izjavu o prijemu državljana Avganistana koji beže iz te zemlje posle smene vlasti, pitali smo građane Podgorice kakav je njihov stav.
Podgoričanin Ivan Milošević ističe da bi izbjeglice u ovom trenutku bile samo još jedan veliki teret za Crnu Goru, kritikujući ovakvu odluku vlasti u Podgorici.

„Imamo suviše naših problema da bi sada rješavali i svjetske“, kaže Milošević.

Podgoričanka Tanja Ćorić kaže da je odluka Crne Gore da primi izbjeglice iz Avganistana problematična iz više razloga.
„Mislim da naša država nema kapaciteta za tako nešto. Drugo, sudeći prema snimcima iz Avganistana, većinom se radi o muškarcima koji su vojno sposobni i ne vidim zašto bi ih smjestili u izbjegličke kampove. Amerika je dužna da se brine o ljudima koji su joj pomagali u Avganistanu, a ne sada da traži od drugih da joj pomognu da smesti te ljude“, kaže Ćorićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala