- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta povezuje velikane ruske književnosti od Gogolja do Bulgakova I Sputnjik intervju

Sputnjik intervju, 17.08.2021.
Pratite nas
„Ko je ubio Gogolja“ naslov je nove u nizu biografija velikih ruskih pisaca iz pera Aleksandra Novačića, koja je objavljena u izdanju „Logosa“.
Pripovest o životu Nikolaja Gogolja objavljena je zajedno s ranije pisanom biografijom Viktora Jerofejeva, a pre nekoliko meseci „Logos“ je objavio i Novačićevu biografiju još jednog ruskog književnog majstora Andreja Platonova.
Sudbine ova tri pisca, kao i Antona Čehova i Mihaila Bulgakova, o kojima je Novačić pisao ranije, ili Fjodora Dostojevskog i Lava Tolstoja, kojima se sada bavi, bile su potpuno različite, ali je svim ovim umetnicima zajednička bila potreba da pišu, da kritikuju društvo u kojem žive i da pokušaju da iskorače iz granica koje im nameće vlast - kako u doba carske, tako i u vreme sovjetske Rusije.
U razgovoru za Sputnjik intervju novinar, publicista i pisac Saša Novačić otkriva zašto samo nesrećni pisci pišu dobre knjige i šta je zajednička nit koja povezuje velika imena ruske književnosti kakvi su bili Čehov, Bulgakov, Jerofejev, Gogolj, Platonov, Tolstoj, Dostojevski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala