Poslodavci i sindikalci ostali pri svome, sledeći sastanak o minimalcu 23. avgusta

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Prvi sastanak o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu završen je danas bez dogovora, jer su poslodavci i sindikati ostali pri svojim stavovima. Predstavnici Ministarstva finansija nisu izjašnjavali. Naredni sastanak dogovoren je za ponedeljak, 23. avgust.
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu posle sastanka da ne veruje da će se poslodavci i sindikati približiti dogovoru i da će verovatno, kao i do sada, država morati da da konačni sud.
"Nakon prvog sastanka, kao što je i očekivano, svi su ostali pri nekim svojim stavovima. Poslodavci su ostali pri tome da povećanje treba da bude onoliko koliko privreda može da izdrži, oko šest odsto. Ministarstvo finansija se još nije izjasnilo o minimalnoj ceni rada", rekao je Mihajlović.
Naveo je da su predstavnici Ministarstva finansija izneli statističke podatke makroekonomskih kretanja od prošle i ove godine, kao i predviđanje za sledeću godinu.
Mihajlović kaže da su sindikati izneli stav da se ispoštuje dogovor od pre četiri godine, a to je da se minimalna potrošačka korpa i minimalna cena rada izjednače.
"Tako da smo svi ostali kod svojih stavova. Sledeći sastanak je zakazan za 23. avgust, a mislim da ćemo završni imati 27. avgusta", rekao je Mihajlović i dodao da očekuje da Ministarstvo finansija sledeće nedelje izađe sa predlogom, preneo je B92.
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kazao je Tanjug da je prvi sastanak prošao onako kako se i očekivalo.
Prema njegovim rečima, i poslodavci i država su pri stavu da minimalna cena rada ne može u ovom trenutku biti izjednačena sa potrošačkom korpom, što već godinama, podseća, traže sindikati.
"Nemoguće je trenutno doći do tog nivoa, s obzirom na mogućnosti privrede. Dogovoreno je da se sledeći sastanak održi u onom terminu u kojem je trebalo da bude prvi, 23. avgusta", rekao je Atanacković.
Naveo je da se predstavnici Ministarstva finansija nisu izjasnili, ali da se iz izjave ministra vidi da će to biti oko 35.000 dinara.
Atanacković je kazao da Unija ostaje pri stanovištu da treba voditi računa o potencijalnom rastu privrede, odnosnu rastu BDP-a.
Rok za završetak pregovora o minimalnoj ceni rada je 15. septembar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala