Kineski ratni brodovi i borbeni avioni blizu Tajvana, Tajpej tvrdi – avganistanski scenario nemoguć

© AP Photo / Kin CheungKineski avioni
Kineski avioni - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Kina je danas izvela jurišne manevre blizu Tajvana sa ratnim brodovima i borbenim avionima koji su uvežbavali dejstvovanje uz jugozapad i jugoistok ostrva, kao odgovor, kako je rečeno, na spoljno mešanje i provokacije, a vlasti u Tajpeju poručuju da nije moguć avganistanski scenario.
U kratkom saopštenju kineske vojske potvrđeno je da su ratni brodovi, protivpodmornički i borbeni avioni poslati u blizinu Tajvana da izvedu združene napade i druge vežbe koje će izvoditi borbene jedinice, prenosi Rojters.
Navedeno je i da su se SAD i Tajvan više puta dogovarali u provokacijama i slali ozbiljne i pogrešne signale, kojima se narušava kineski suverenitet i ozbiljno podrivali mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, kao i da je vežba odgovor na spoljno mešanje i provokacije tajvanskih snaga koje se zalažu za nezavisnost.
Nije navedeno koji je konkretan slučaj izazvao ovakvu reakciju Pekinga, iako su ranije ovog meseca SAD odobrile novi paket prodaje oružja Tajvanu, konkretno, artiljerijski sistem vredan oko 750 miliona dolara.
Tajvan je danas protestovao zbog ponovljenih vežbi Narodnooslobodilačke vojske Kine blizu svoje teritorije i okarakterisao ovaj potez kao deo kampanje pritiska da se ostrvo primora da prihvati kineski suverenitet.
Premijer Su Ce Čang je poručio da Tajvan ne može da zadesi sudbina slična Avganistanu u slučaju kineskog napada, kao i da ako u zemlji vlada unutrašnji haos nikakva spoljna pomoć neće biti dovoljna.
“Ono što se dogodilo u Avganistanu pokazalo je da ako je zemlja u unutrašnjem haosu, nikakva pomoć spolja neće praviti razliku, a Tajvan mora da veruje u svoju zemlju i da može da se odbrani", poručio je Su.
Poraz avganistanske vlade nakon povlačenja SAD i beg predsednika izazvali su raspravu na Tajvanu o tome šta bi se dogodilo u slučaju kineske invazije i da li bi SAD pomogle u odbrani Tajvana.
SAD, kao i većina zemalja, nemaju zvanične diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni pristalica i dobavljač oružja, prenosi Tanjug.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala