Inflacija i poskupljenja zahvatila gotovo celi svet

CC0 / piksabej / Inflacija
Inflacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Pogon na "besplatni" državni novac i veliki paketi pomoći državama doveli su do poskupljenja cena hrane, goriva, sirovina, nekretnina, odeće, obuće, koja su zahvatila gotovo celi svet.
Inflacija u Nemačkoj dosegla je najviši nivo od 1993. godine, usled rasta cena energenata i niske baze zbog prošlogodišnjeg interventnog smanjenja PDV-a, dok ona u Hrvatskoj prema službenim statistikama iznosi manje od dva odsto.
Brzi rast inflacije beleži i Amerika, a usled oporavka snažno su porasle i cene. Indeks cena potrošačkih dobara u proteklih godinu dana porastao je 4,3 odsto.
Američko ministarstvo rada objavilo je dugo očekivani podatak o inflaciji u Americi u julu, koji je pokazao rast potrošačkih cena za 0,5 odsto u odnosu na jun, što je najniža mesečna stopa rasta cena u poslednjih 15 meseci. Na godišnjem nivou, pak, stopa inflacije iznosila je 5,4 odsto, isto kao i u junu, prenosi tportal.
Početkom školske godine u Americi, računa se s rastom cena hrane posebice pekarskih proizvoda, koji su u julu poskupeli 1,2 odsto, što im je najveća mesečna stopa rasta od početka pandemije, a porasle su cene i mlečnih proizvoda, mesa, jaja i ribe.
Amerikanci, koji znaju s brojkama i imaju detaljne statistike o svim vrstama proizvoda, izračunali su da su prošli mesec krofne poskupele više od tri odsto, dok su najviše skočile cene hot-doga, gotovo pet odsto. Svinjetina, posebno rebra, skuplja su 4,4 odsto, dok je cena šunke niža za 1,5 posto.
Sve u svemu, cene hrane u SAD prošli mesec porasle su 0,7 odsto, dok su cene hrane u restoranima porasle 0,8 odsto, što je najveća mesečna stopa rasta od 1981. i poskupljenje od 4,6 posto u odnosu na jul prošle godine.
Cene goriva u Americi su na najvišim nivoima u proteklih sedam godina. Gorivo je u julu poskupelo 2,4 odsto, a dok je u u odnosu na proteklu godinu skuplje čak 41 odsto. Administracija Džoa Bajdena već je pozvala zemlje članice OPEK-a da regulišu cene sirove nafte zbog prevelikog rasta cena.
Odeća i obuća, koje su pojeftinile u jeku pandemije takođe su drastično poskupele. Ženska obuća skuplja je za 5,5 odsto i gotovo 19 odsto skuplja nego prethodne godine.
Cene novih automobila takođe su poletele u nebo, što i nije preveliko iznenađenje zbog globalne nestašice čipova koja je poremetila lance dostave. Nova vozila u SAD u julu su poskupela 1,7 odsto u proteklih mesec dana, a ubrzanje isporuka zbog nestašice čipova očekuje se tek najesen i ostaće ispod pretpandemijskih nivoa celu iduću godinu.
Nakon što se sve više Amerikanaca vakcinisalo potražnja za turističkim putovanjima takođe je došla do novih vrhunaca. Cene noćenja u motelima i hotelima više su 6,8 odsto nego prethodne godine, pri čemu su u proteklih 12 meseci cene smeštaja narasle 24 odsto. Pritom su u proteklih godinu dana narasle su i cene rent-a-kara (73 odsto), dok su cene avionskih karata poskupele 19 odsto.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala