Zatvoren najpoznatiji izvor mineralne vode u Vrnjačkoj Banji

© Wikipedia / WhiteWriterMost ljubavi u Vrnjačkoj Banji
Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Slatina, jedan od najpoznatijih izvora mineralne vode u Vrnjačkoj Banji koji je i doprineo popularizaciji ovog banjskog lečilišta od nedavno je zatvoren.
Kako je objasnio predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, zatvaranje izvore je usledilo zbog opadanja nivoa vode.
"Morali smo da uđemo u postupak čišćenja bušotine i rekonstrukcije, da probamo da vidimo da li možemo tim aktivnostima revitalizujemo izvor", rekao je Đurović u izjavi za Televiziju Vrnjačka Banja.
On dodaje i da se intenzivno radi sa grupom stručnjaka sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na rešavanju problema.
"U narednih 10 do 15 dana mi ćemo pokušati da revitalizacijom bušotine da li je to zaista uzrok, zato što je izvor najplići, ili je možda uticaj neki drugi, ili je možda potrebno posle ovolikog vremenskog perioda izvršiti revitalizaciju same bušotine", kaže Đurović i dodaje da ostali izvori u Vrnjačkoj Banji imaju dovoljan nivo vode.
Prema analizi JP "Belimarkovac" koje obavlja vodosnabdevanje u Vrnjačkoj Banji, 45 do 55% gubitaka vodnih resursa otpada na lošu mrežnu infrastrukturu. Đurović ističe da je najveći problem sa vodovodnom mrežom u višim delovima opštine, ali i da postoje problemi na određenim mikro lokacijama. Prema njegovim rečima, sa rukovodstvom JP "Belimarkovac" i stručnim službama već su dogovorene aktivnosti za poboljšanje vodnih kapaciteta

"Dogovorili smo povećanje vodnih kapaciteta u smislu novih bušotina koje mogu da povećaju protok za 15 litara u sekundi u prvoj zoni, za 5 litara u sekundi u drugoj zoni (zona vodosnabdevanja). Potrebno je nekih 15 dana da bi se izvršilo zaceljivanje tih bušotina da bi se one pustile u sistem da bismo na taj način dodatnim količinama vode povećali kapacitet i rešili delove Banje koji su problematični", kaže Đurović.

Kako prenosi Televizija Vrnjačka Banja, zbog sve većih problema u vodosnabdevanju, Opština Vrnjačka Banja, u saradnji sa JP "Belimarkovac", Vladom Republike Srbije i Kineskom bankom već pripremaju projekat za dugoročno rešenje problema vodosnabdevanja, preneo je portal Ekapija.
Opširnije o ovoj temi pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala