Reke u Srbiji na biološkom minimumu – šta to znači za živi svet

CC BY-SA 2.0 / Varvarin / Sliv Velike Morave
Sliv Velike Morave - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Visoke temperature uticale su na opadanje reka u Srbiji, a najteža situacija je na Rzavu, Kolubari, kao i na Jadru. Jelena Jerinić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda ističe da nam je potrebnma „prava jesenja kiša“ kako bi se situacija popravila.
Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić za RTS navodi da su u stagnaciji i opadanju pritoke drugog reda Južne i Zapadne Morave, pritoke Kolubare, manje reke na banatskim vodotocima, kao i Jadar.
„U stagnaciji su manje i srednje reke koje praktično ne mogu da otiču, jer su na biološkom minimumu, što znači da je ugrožen i biljni i životinjski svet zbog manjeg kiseonika“, ističe Jerinićeva.
Dodaje da se prati i gornji tok reke Sava, koja je u domenu srednjih reka, gde su vodostaji u opadanju, a može biti, kaže, obustavljena i plovidba.
Potrebna je prava jesenja kiša, kaže Jerinićeva, koja će padati danima i koja bi obuhvatila velika slivna područja kako bi se popravila situacija sa vodostajima na rekama.
„Jako je važno da ta kiša uđe u najdublje pore zemljišta. To se sada ne vidi po prognostičkom materijalu bar za mesec dana“, objašnjava ona.
Govoreći o situaciju u Evropi, Jelena Jerinić kaže da je ista kao i kod nas, ali da jedino češće dolazi do prodora gde je gornji Dunav i da zato nemamo problema kod Beograda i Zemuna.
Zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja Rzava, vanredna situacija proglašena je u pet opština i gradova.
Pročitajte još:
Vanredna situacija proglašena u Požegi
Hoće li voda postati problem broj 1 u Srbiji? | Energija Sputnjika
Vanredna situacija u Arilju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala