Jedan od najvećih giganta SFRJ danas dobija novog vlasnika: Umesto pivare poslovni kompleks?

© Milenko KovačevićBeogradska industrija piva
Beogradska industrija piva - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Beogradska industrija piva (BIP) u stečaju danas u podne treba da dobije novog vlasnika. Kada se otvore zapečaćene koverte, znaće se ko će da bude vlasnik nekoliko fabrika, prodajnih centara i drugih nekretnina na atraktivnim lokacijama širom Srbije.
Svakako, najinteresantniji je plac na Maleškom brdu u Beogradu, gde se tik uz auto-put, nedaleko od stanice „Prokop“, nalazi najveći proizvodni pogon.
Podsećamo, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju BIP-a. čija je imovina procenjena na 4.176.045.698,69 dinara, dok depozit iznosi 833.209.140 dinara. Krajnji rok za dostavu ponuda je danas do 11.45 časova. Otvaranje ponuda je u podne. BIP se prodaje kao pravno lice metodom javnog prikupljanja ponuda. Kako Sputnjik nezvanično saznaje, u dobro upućenim krugovima, kao glavni favorit u ovoj tržišnoj trci, kotira se jedan domaći investitor.

Sa BIP-om se prodaje i 12 registrovanih žigova

Najvažnija imovina BIP-a u Beogradu su proizvodni kompleks u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26,7 hiljada kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada metara kvadratnih.
U prodajnom paketu su Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi.
Čačanski pogon BIP-a smešten je u industrijskom delu grada i obuhvata poslovni prostor od 5.519 (sladara) i 6.056 kvadrata (pivara).
Kupcima su ponuđene i opreme iz ova dva pogona u Čačku koje obuhvataju uređaje iz varionice, vriono-ležnog podruma, sušare, energetike, opreme za otakanje piva i sirćeta, kontrolu kvaliteta i oprema sladare.
Sa BIP-om prodaje se i 12 registovanih žigova u Srbiji među kojima su BGsvetlo i tamno pivo, i ruski kvas, kao i tri međunarodna žiga.
© Milenko KovačevićBeogradska industrija piva
Beogradska industrija piva - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Beogradska industrija piva

Agonija pivare počinje 2007. godine

Beogradska industrija piva je privatizovana 2007. godine kada je njen većinski vlasnik postao litvansko-švedski konzorcijum na čelu sa kompanijom „Alita“ za 26,5 miliona evra.Zbog neispunjavanja obaveza kupca, ugovor o prodaji je raskinut 2010. godine.
U aprilu 2017. godine makedonski biznismen Svetozar Janevski je zakupio proizvodne pogone BIP-a ali se iz tog statusa povukao nakon dve godine. Od tada fabrika funkcioniše i ostvaruje proizvodnju kao preduzeće u stečaju, a u tom statusu je od 2016 godine.
Kupovina ovog, nekada jednog od najvećih SFRJ giganta, nosi sa sobom i dva problema. Radnici traže da se umesto izgradnje novog stambeno-poslovnog kompleksa, nastavi sa proizvodnjom piva i slada. Ovu imovinu potražuju i bivši, predratni vlasnici pivare.

Umesto pivare poslovni kompleks?

Planom detaljne regulacije oko Mostarske petlje, koji je donesen krajem 2019. godine, predviđena je izgradnja komercijalnih sadržaja na prostoru na kojem se nalazi BIP.
Cilj izrade planaje, kako se navodi u dokumentaciji, formiranje novog gradskog centra uz stanicu „Prokop“, stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma. Od prvobitnog kompleksa trebalo bi da bude sačuvana Vajfertova kuća u Bulevaru vojvode Putnika 5 i podrum u kome je skladišteno pivo u bačvama i tankovima.
Pročitajete još:
Bivši gigant na prodaju: Procenjen na 4,1 milijardu dinara
https://rs-lat.sputniknews.com/20210716/bivsi-gigant-na-prodaju-procenjen-na-41-milijardu-dinara-1127463321.html
BIP se (ne) zatvara: Makedonci raskinuli ugovor
https://rs-lat.sputniknews.com/20190705/bip-se-ne-zatvara-makedonci-raskinuli-ugovor-1120278746.html
Procureo amonijak iz BIP-a, petnaest ljudi u bolnici
https://rs-lat.sputniknews.com/20200314/procureo-amonijak-iz-bip-a-vise-ljudi-u-bolnici-1122046195.html
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala