Gucati i Haradinaj traže ukidanje pritvora

© AP Photo / Mike CorderSpecijalni sud u Hagu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Odbrana predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za zastrašivanje svedoka, zatražila je njihovo hitno puštanje na slobodu, tvrdeći da nema razloga da i dalje budu u pritvoru u Hagu.
Branioci Haradinaja čak nude kauciju za njegovu odbranu sa slobode, ali ne preciziraju iznos kaucije u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.
Sa druge strane, Specijalizovano tužilaštvo traži od suda da im pritvor produži zbog nekoliko rizika: opasnost od bekstva, da ne bi ometali postupak i da ne bi činili nova krivična dela.
Branioci Haradijana i Gucatija odbacili su sve tvrdnje tužilaštva, navodeći svoje kontraargumente, u kojima tvrde da pomenutih rizika nema, pored ostalog i jer su svi dokazi do sada već obelodanjeni.
Odluku o daljem pritvoru doneće sudsko veće koje će suditi Haradinaju i Gucatiju.
Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.
Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.
Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.
U odluci tročlanog sudskog veća, povodom priprema za suđenje, tužilaštvu i odbrani optuženih dati su nalozi koje treba da ispune do 23. avgusta, odnosno do 27. avgusta.
Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit III, a pored njega u veću će biti i sudije Kristof Bart i Ženel Metro , dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.
Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti naknadno zakazan.
Prvo koje će početi pred ovim sudom je suđenje Saljihu Mustafi zakazano za 15. septembar.
Pročitajte još:
Hag: Produžen pritvor Haradinaju i Gucatiju
Tužilaštvo traži produženje pritvora Gucatiju i Haradinaju
Počela treća statusna sednica za Haradinaja i Gucatija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala