Amerika: Potrebno je „podržati demokratiju“ u Belorusiji

© Sputnik / Eduard Pesov / Uđi u bazu fotografijaAmerički Senat u Vašingtonu
Američki Senat u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Američka senatorka-demokrata Džin Šahin je zajedno sa kolegama iznela na razmatranje američkom Kongresu nacrt rezolucije koji je usmeren na „podršku“ stanovnicima Belorusije i osudu za „narušavanje ljudskih prava“ u zemlji.
Kako sledi iz dokumenta, u Sjedinjenim Američkim Državama se već duži period izražava nezadovoljstvo zbog „nedostatka demokratije“ u Belorusiji. U nacrtu rezolucije postoje tačke u kojima se navodi, na primer, o „narušavanju ljudskih prava“ u zemlji.
U ovom kontekstu se spominje i „brutalno gušenje mirnih demonstracija“, ograničenje rada lokalnih „nezavisnih medija“, „narušavanje osnovnih principa demokratskog upravljanja zemljom“, kao i progon „na desetine hiljada političkih aktivista“.
Pritom, u dokumentu se pojašnjava da SAD dosledno reaguju na događaje u Belorusiji.
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Amerika uvodi nove sankcije Belorusiji na godišnjicu predsedničkih izbora?
Između ostalog, senatori podsećaju na uvođenje sankcija protiv „režima“ predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, kao i na sistemsku podršku stanovnicima „protiv autokratije“.
Na primer, u nacrtu rezolucije se navodi citat američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je tokom sastanka sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskom naveo da su „SAD na strani beloruskog naroda u njegovoj težnji za demokratijom i za poštovanjem ljudskih prava“.
Grupa senatora je pozvala da se i dalje ne proglasi legitimitet predsedničkih izbora iz avgusta 2020. godine.
Američki političari su ponovo podigli pitanje organizacije izbora u Belorusiji na kojima bi narod mogao da izabere novog lidera i parlament.
Oni su podsetili da američko rukovodstvo mora da koristi celokupan arsenal ekonomskih, političkih i diplomatskih mera za podršku „demokratiji“ u Belorusiji.
Po tom pitanju se podržava i koordinacija saradnje sa evropskim partnerima.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Lukašenko: Prevremeni izbori u Belorusiji mogući samo ako to isto uradi i Amerika
„Senat podvlači da SAD podržava narod Belorusije u njegovoj težnji da sačuva suverenitet, samostalno bira rukovodstvo države, da živi slobodno, a takođe i da ceni aktivne napore beloruske opozicije u koordinaciji akcija sa Amerikom“, navodi se u dokumentu.
Prema rečima Džin Šahin, nacrt rezolucije se kategorički ne slaže sa „agresijom Lukašenka koja se nastavlja“.
„Naša misija je očigledna, pratimo situaciju u Belorusiji. Postupci kojima se narušavaju prava Belorusa, gde god se oni nalaze, imaće posledice“, istakao je senator.
Ranije je saopšteno da su članovi Predstavničkog doma SAD, demokrate Vilijem Kiting i Marsi Kaptur, kao i republikanac Brajan Ficpatrik dali na razmatranje kongresu nacrt rezolucije, koja je usmerena na podršku beloruskom narodu.
U julu je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da zemlje Zapada pokušavaju da naprave oko Rusije pojas nestabilnosti zbog njenih suseda, između ostalog zbog Belorusije, Ukrajine i Moldavije.
Podsetimo, krajem jula bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska boravila je u Vašingtonu gde ju je primio američki predsednik Džozef Bajden. Ona je tada rekla da se nada da će Amerika uvesti najjače moguće sankcije beloruskim vlastima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala