Zarada od vakcina: Prihod Bionteka u drugom tromesečju 2021. sto puta veći nego u istom periodu 2020

© AP Photo / Stephen Dunn„Fajzerova“ vakcina protiv virusa korona
„Fajzerova“ vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Nemačka biotehnološka kompanije „Biontek“ objavila je da joj je prihod više nego ustostručen u drugom tromesečju ove godine zahvaljujući prodaji vakcine protiv virusa korona, uz prognozu da će u celoj godini dostići 15,9 milijardi evra.
U drugom tromesečju prihod nemačke kompanije koja je razvila vakcinu u saradnji s američkim „Fajzerom“ skočio je na 5,31 milijardi evra. U istom prošlogodišnjem periodu iznosio je 41,7 miliona evra.
Neto dobit iznosila je u periodu od aprila do juna 2,79 milijardi evra. Drugo tromesečje prošle godine kompanija je zaključila s gubitkom od 88,3 miliona evra.
Navode da su zajedno s „Fajzerom“ do 21. jula ove godine isporučili više od milijardu doza vakcina u više od 100 zemalja i teritorija širom sveta i potpisali ugovore o isporuci približno 2,2 milijarde doza, prenosi Hina.
U toj kompaniji očekuju da će do kraja ove godine njihov godišnji kapacitet za proizvodnju vakcina dostići tri milijarde doza, a u 2022. trebalo bi da bude proširen na četiri milijarde doza.
„Biontek“ procenjuje da će u finansijskoj 2021. godini, nakon isporuke trenutno ugovorene 2,2 milijarde doza vakcina, njihov prihod iznositi 15,9 milijardi evra.
„Fajzer“ je krajem prošlog meseca podigao procenu svog udela u ovogodišnjem prihodu od prodaje cepiva na 33,5 milijarde dolara.
Vakcina „Fajzer-Biontek“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
„Fajzer“ planira da zaradi 15 milijardi dolara godišnje od vakcine protiv korone
U kompaniji ističu i da se sprovode dodatna klinička ispitivanja kako bi dobili dozvole za vakcinu u još širem krugu zemalja i u dodatnim grupama stanovništva, kao što su deca u dobi od šest meseci do 11 godina i zdrave trudnice.
Takođe, dodaju i da, „iako treća doza ima potencijal da sačuva najviši nivo efikasne zaštite od svih varijanti virusa“, uključujući deltu, razvijaju i planiraju da klinički testiraju poboljšanu verziju vakcine koja cilja na protein šiljka. Kliničko ispitivanje treba da počne do kraja meseca, ukoliko budu odobrene sve potrebne dozvole, navodi se u saopštenju kompanije.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala