Krivokapić: Veljović pozivom na Cetinje raspiruje netrpeljivost, tužilaštvo da reaguje

© Foto : Youtube/Televizija Nikšić/PrintscreenZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao je tužilaštvo da reaguje na izjave bivšeg šefa crnogorske policije Veselina Veljovića zbog „raspirivanja netrpeljivosti među građanima Crne Gore“.
Krivokapić je reagovao na autorski tekst Veljovića za Pobjedu u kom se navodi da je „dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budemo zajedno na Cetinju“, aludirajući na 4. septembar, za kada je zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.
„Pravo na mirno i dostojanstveno okupljanje je Ustavom i zakonima zagarantovano. Aktuelno stanje zahteva širi društveni odgovor. Kakvi danas budemo, bićemo za vekove budućih generacija. Vidimo se na Cetinju“, poručio je Veljović.
Premijer je u reagovanju naveo da je Veljović učestalo u središtu nečega što zakon tretira kroz krivično zakonodavstvo.
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Prvi put u istoriji - Kome smeta dolazak patrijarha na ustoličenje mitropolita u Crnoj Gori
„Sloboda govora i sloboda javnog okupljanja zagarantovane su Ustavom Crne Gore, ali Veselin Veljović ne koristi slobode, nego ih zloupotrebljava. Pod krinkom slobode govora otvoreno se meša u rad policije i njene Ustavne nadležnosti. Poziv na, kako je kazao, svetu dužnost i obavezu svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje trenutnih ostrašćenih pojedinaca koji mogu zloupotrebiti institucije i svoje pozicije, nije ništa drugo nego pozivanje na podrivanje Ustavnog poretka“, naveo je Krivokapić.
Sve službe bezbednosti se, kako je saopštio Krivokapić, za razliku od vremena Veljovića, sada striktno drže Ustavnih odredbi i posvećene su zaštiti Ustavnog poretka i stabilnosti države.
„Veljović nije običan građanin Crne Gore, on je savetnik predsednika države, pa se može shvatiti da predsednik Crne Gore preko svog savetnika poziva građane na etničke sukobe. Takvo ponašanje je nedopustivo, prema našem zakonodavstvu i kažnjivo, a ćutanje predsednika države Mila Đukanovića je sramotno i opasno. Manir po kom Đukanović iz svakog skandala izlazi čistih ruku jer ih drugi prljaju za njega je stvar prošlosti. Nema više nikoga i ničega iza koga ili čega se on može sakriti, pa ni od krivične odgovornosti“, poručio je Krivokapić.
Kazao je da je ograđivanje Demokratske partije socijalista zapravo pravo razotkrivanje trojstva Veljović-DPS-komitske i druge organizacije koje se konstantno služe Veljovićevom retorikom.
„Uzaludan je pokušaj DPS-a da sebe prikaže „čistom“ u nameri dizanja tenzija i pokušaju da zaoštre situaciju kada nema čak ni njihove pristalice koja nije svesna da stoje iza svega, a verujem, svakog časnog čoveka je sramota od partije kojoj je verovao“, rekao je premijer.
Krivokapić je naveo da je Veljović negirao kada je nedavno kazao da organizuje i rukovodi grupom izgrednika koji sebe zovu komitama.
„Juče je osvanuo snimak koji potvrđuje svaku moju reč i na kom se vidi da je Veljović „gazda“ komitskog skupa. Kao predsednik Vlade, bivšeg direktora Uprave policije, a sadašnjeg savetnika predsednika države Veselina Veljovića upozoravam da njegovi pipci ne dopiru više do ijedne službe, ali da službe imaju sve podatke koji su im potrebni za čuvanje reda i mira“, poručio je predsednik Vlade Crne Gore.
„Želim da verujem da će Vrhovno državno tužilaštvo, kao institucija zadužena za zaštitu Ustava i zakona naše zemlje, delovati profesionalno i pravdoljubivo, ne podanički ili dogovorno, iako je reč o miljeniku i miljenicima bivšeg režima“, navodi se u reagovanju premijera Krivokapića, prenosi RTCG.
Pogled na Cetinje sa Lovćena - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Gradonačelnik Cetinja mitropolitu Joanikiju: Ceremonija da bude na drugom mestu, ne igrajte se vatrom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala