Kako srpska vojska „lovi“ nepoznate letelice

© Ministarstvo odbraneSrbija gradi radarski sistem velikog dometa
Srbija gradi radarski sistem velikog dometa - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Na planini Goliji pripadnici Vojske Srbije, 365 dana u godini 24 sata, nadgledaju vazdušni prostor radarima, osmatraju nebo i otkrivaju nepoznate letelice na prilazima našoj zemlji.
Pripadnici 126. brigade VOJIN i u ratu i u miru imaju isti zadatak: nadgledanje i kontrolu vazdušnog prostora Srbije i otkrivanje neidentifikovanih letelica.
U ratnim dejstvima osnovni zadatak je i navođenje lovačke avijacije i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.
„Sistem VOJIN dejstvuje 24 časa dnevno 365 dana u godini. Ono što karakteriše jedinice VOJIN je da rade sa izdvojenih i udaljenih lokacija, sa ravničarskih predela ili sa visokih planina kao što je slučaj gde se sada nalazimo, na lokaciji širi rejon planine Golije, preko 1.800 metara nadmorske visine. Rad sa ovakvih lokacija je izuzetno zahtevan, zato što jedinica zadatke obavlja udaljena od svih ostalih jedinica vojske i u svim složenim meteo uslovima“, objašnjava kapetan prve klase Miloš Milanović, komandir čete VOJIN.
Postavljanje kopnenog višenamenskog modula za ometanje Krasuha 4 na vežbama za radio-elektronsku borbu  - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Moćni sistemi koje Srbija nije imala: Kako će vojsku ojačati ruski PVO „Krasuha“ i rakete „Kornet“
Radar sa ove lokacije osmatra celokupan vazdušni prostor Srbije, a svi podaci se šalju u operativne centre vazdušnog osmatranja i javljanja.
Jedinice 126. brigade pružaju navigacijsku pomoć vazduhoplovima u nuždi. Svi podaci osmatranja prikupljeni uz pomoć radara dostavljaju se korisnicima sistema odbrane.
„Na pokazivačima vidimo kompletnu sliku iznad naše zemlje, sve letelice koje se nalaze čak i na prilazima granica naše zemlje i te podatke dalje šaljemo u operativni centar gde se obrađuju. Posebno obraćamo pažnju na letelice koje nemaju identifikaciju i koje pokušavaju da ostanu neprimetne za naše radare“, objasnio je stariji vodnik prve klase Miljan Krstić.
Tokom borbenih dejstava 1999. godine jedinica je svih 78 dana obavljala složene zadatke. Za ispoljenu hrabrost i ostvarene rezultate tokom rata jedinica je odlikovana Ordenom narodnog heroja, piše RTS.
Probni let avionom „Soko G-4 super galeb“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Prvo kreću lovci: Kako čuvari srpskog neba reaguju kad neko ugrozi granicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala