Ruska ekonomija beleži rekorde: Rast premašio period od pre pandemije

© Sputnik / Ramilь SitdikovMoskovski međunarodni poslovni centar "Moskva Siti" na obali reke Moskve
Moskovski međunarodni poslovni centar Moskva Siti na obali reke Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Ekonomski rast u drugom kvartalu ove godine dostigao je 10,3 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, prema zvaničnim podacima objavljenim u petak 13. avgusta. To su veće stope rasta od očekivanih, odnosno, ruska ekonomija je prema stopi rasta premašila period od pre pandemije.
Prema podacima ruske Federalne državne službe za statistiku, značajan rast pokazuju trgovina na malo, prevoz putnika i proizvodnja. Srednja procena 20 ekonomista koje je anketirao Blumberg iznosi 10 odsto.
Ekonomski oporavak Rusije ogleda se i na drugim tržištima u razvoju, a mnoga od njih, uključujući Poljsku i Filipine, beleže rast BDP-a od 10 odsto u drugom kvartalu ove godine.
Rusija nije ponovo uvodila strogo zatvaranje, koje je u zemlji bilo na snazi od aprila do maja 2020. godine, ograničivši okvire karantinskih mera čak i u uslovima niskog nivoa vakcinacije. Stopa smrtnosti od kovida 19 u Rusiji jedna je od najvećih u svetu.

Šta kažu ekonomisti

Blumbergov ekonomski stručnjak Skot Džonson navodi da se ruska ekonomija vratila na prethodni nivo mnogo brže nego što se očekivalo, a rast je verovatno već dostigao svoj vrhunac.
„Pozitivni efekti ukidanja karantinskih ograničenja već nestaju, dok talas bolesti izazvan delta sojem i ukidanje stimulacija utiču na potražnju. U trećem kvartalu rast će se nastaviti, ali primetno sporijim tempom“, istakao je Džonson.
Ove nedelje agencija „Morgan Stenli“ je revidirala svoju prognozu rasta ruskog BDP-a na 4,6 odsto za 2021. i 3,2 odsto za 2022. godinu „s obzirom na neočekivano pozitivne podatke i konstruktivnije prognoze cena nafte“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala