Procvetali osušeni ljiljani na ikoni Bogorodice /video/

CC0 / Pixabay / Ljiljan
Ljiljan - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Osušeni ljiljani na ikoni Bogorodice ponovo su procvetali, a posle borbe sa požarima i velikom štetom koju su naneli, Grčkoj je ovaj znak više nego dobrodošao, piše Magazin novosti.
Specifična ikona "Παναγιά του Χάρου" nalazi se u Grčkoj, u skromnoj vizantijskoj crkvi koju su 1600. godine sagradili monasi iz Patmosa u Lipsiju.
Ikona Bogorodice ne drži Hrista Mladenca u naručju kao obično, već Krst sa njenim sinom raspetim na njemu. To je jedinstvena kompozicija, koja prikazuje tugu majke i muke koje je prošla, primajući svoje mrtvo dete nakon neverovatno okrutnog i sramotnog mučeništva. Bogorodica Haroska već stotinama godina blagosilja ostrvo Lipsi.

Ljiljani na dar Presvetoj Bogorodici

Međutim, čudo sa ljiljanima prvi put se desilo za vreme Drugog svetskog rata (1943.) i od tada ponavlja se svake, pa i ove godine. Tako su cvetovi ljiljana na osušenim granama procvetali i ovih dana. Prema svedočenjima, u aprilu 1943. godine mlada devojka je položila bele ljiljane na ikonu "Παναγιά του Χάρου" kao dar Presvetoj Bogorodici. Kako su dani prolazili, ljiljani su prirodno uvenuli. Tri meseca kasnije, u julu 1943. posetioci su primetili da su osušeni ljiljani počeli da oživljavaju, piše Magazin novosti.
Kako se bližio praznik Uspenja Presvete Bogorodice, nicali su pupoljci, mirisali na mošus, i potpuno su procvetali na dan proslave. Ljudi koji posećuju malu crkvu u Panagiji kako bi se poklonili ovoj posebnoj ikoni Presvete Bogorodice, kažu da se ovo čudo ponavlja svake godine u isto vreme.
Sada čudotvornu ikonu krase i nadimci "bogorodični ljiljani". Cveće se stavlja na ikonu u proleće, koje se zatim prirodno osuši i na proslavi Uspenja procveta, stvarajući mirisne pupoljke.
Inače, manastir Bogorodice Haroske (Παναγιά του Χάρου) nalazi se jedan kilometar izvan glavnog naselja Lipsi. I manastir i ikona datiraju iz 1600. godine, kada su dva monaha stigla na ovo ostrvo. Crkva, trobrodna, u vizantijskom stilu, odlikuje se niskom kupolom i nepravilnim lukovima, koji stvaraju neobičan šarm, u kombinaciji sa nekoliko uskih prozora.

Blagoslov

Ljiljani koji procvetaju nude se kao blagoslov "Bogorodice Haroske" svakom hodočasniku, ali istovremeno ona je veliki „kamen spoticanja“ za nevernike, koji sada „izučavaju vrste ljiljana, kako bi objasnili ovaj fenomen prihvatljivim tumačenjima". Pa ipak, koliko god da se trude, njeno čudo se nastavlja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala