Poljski predsednik ukinuo pravo na restituciju

© PixabayZastava Poljske
Zastava Poljske  - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon kojim se uskraćuje pravo nekadašnjim vlasnicima objekata i zemlje, uključujući i preživelima u holokaustu i njihovim naslednicima, da povrate imovinu koju im je zaplenio bivši komunistički režim zemlje.
Zakon, koji je prošao u parlamentu u sredu, dopuna je poljskog upravnog zakona, preneo je AP.
Njime se određuje da administrativne odluke ne mogu biti osporavane pred sudom ako je prošlo više od 30 godina od njihovog donošenja, čime se Jevreji praktično sprečavaju da povrate imovinu oduzetu vreme komunizma.
Zakon je izazvao gnev u Izrael i SAD, pa je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Dudu ove nedelje i tražio da stavi veto na taj zakon, rekavši da bi njegovo usvajanje "ozbiljno ugrozio mogućnost preživelima iz holokausta, kao i njihovim porodicama, Jevrejima i ostalima koji nisu Jevreji, da dobiju restituciju za imovinu koja im je protivzakonito oduzeta tokom komunističke ere u Poljskoj."
Izrael se usprotivio zakonu, a ministar spoljnih poslova Jair Lapid je naveo da ta odluka "nanosi štetu sećanju na holokaust i na zakonska prava žrtava".
Duda je, međutim, rekao da je analizirao slučaj pažljivo i da je odlučio da potpiše zakon i tako okonča pravnu nesigurnost i spreči eventualne prevare oko vlasništva.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala