Poljski ekspert: Saveznik nas je izdao u bici protiv „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKopneni deo gasovoda "Severni tok 2"
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Sporazum Vašingtona i Berlina o završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ postao je još jedna izdaja saveznika, piše nezavisni energetski stručnjak Andžej Ščensnjak u članku za poljski list „Misl Polska“.
Autor naglašava da je sporazumi između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke o ruskom projektu izazvali veliko razočaranje u Poljskoj i Ukrajini.
„Svakodnevno su nam tvrdili, pokušavajući da ojačaju našu odlučnost u suprotstavljanju (gasovodu), da smo mi, Poljska, David koji se bori protiv Golijata, ključna snaga otpora, a naš prekomorski saveznik nam samo pomaže u našoj junačkoj borbi“, navodi Ščensnjak.
Prema njegovom mišljenju, Varšava se „upustila u dugotrajni rat na dva fronta“ i pretrpela bolan poraz, a pobedu je na kraju odnela Nemačka.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
„Severni tok 2“ broji poslednje nedelje do završetka
On smatra da je Amerika sprovela forsirano granatiranje rusko-nemačkog projekta, vođena svojim globalnim interesima, a Poljska je „samo igrala pomoćnu ulogu koja je bila skupa s obzirom na naše ekonomske i političke interese“.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o „Severnom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja.
Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsećajući da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju i naglašavajući da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.
Pročitajte još:
Američki portal: Evropa će snositi posledice zbog „Severnog toka 2“
Kako Kijev tumači poraz po pitanju „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala