Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Pobuna zbog izbacivanja karatea: Dopustite nam da odbranimo zlato!

© AP Photo / Vincent ThianJovana Preković
Jovana Preković - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Vest da se karate neće naći na Olimpijskim igrama u Parizu najviše je pogodio zemlje čiji su sportisti doneli medalje iz Tokija, među kojima su Francuska i Srbija.
Zanimljivo, Francuska je domaćin narednih Igara, ali u zvaničnom saopštenju naveli su da se karate neće naći na njihovom programu jer su prednost dobili „sportovi popularni na društvenim mrežama“ – skejtbording, surfovanje, brejkdens i penjanje.
Jedan od prvih koji je se oglasio bio je francuski šampion iz Tokija Steven da Kosta koji je javno pozvao Olimpijski komitet Francuske da nađe mesto za karate u Parizu.
„Trenirao sam jako naporno. Radio ono što volim, doneo sam Francuskoj zlato i ponosno nosio zastavu. Sve je izgledalo kao san, ali onda sam se probudio i zatekao ovu vest. Želim da odbrani olimpijsko zlato pred svojom publikom u Parizu“, napisao je Da Kosta na zvaničnom Tviter nalogu.
Isto želi i srpska takmičarka Jovana Preković koja je našoj zemlji donela jedno od ukupno tri zlata iz Tokija, ali i ostali karatisti i karatistkinje koji su se takmičili u Japanu.
Karate savez Francuske poslao je otvoreno pismo Olimpijskom komitetu, javno su zamolili čelne ljude da nađu prostora, ali pitanje je da li će apeli uroditi plodom.
„Vrata za karate zatvorena su u Parizu“, rekao je Kit Mekonel – direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u intervjuu za AFP.
„Moramo da balansiramo između tradicionalnih sportova i ovih što su u porastu“, dodao je.
Mnogi drugi uticajni francuski portali, počev od „Parizijena“, „Figara“ i drugih podržali su karatiste Francuske, međutim, odluka se nije promenila.
„Na kraju krajeva, četiri nova sporta, brejkdens, penjanje, skejtbording i surfovanje su predložena još u februaru 2019. godine“, navodi se u saopštenju MOK-a.
Ovi sportovi opisani su kao „mladi, pristupačni i u skladu sa vremenom u kom živimo“, te je želja da se uvedu oni koji su, najpre, popularni na društvenim mrežama.
Olimpijske igre žele da se približe mladima, ali učinjena je velika nepravda prema sporistima koji neće biti u prilici da odbrane odličja u Parizu – i među njima je naša Jovana Preković.
Srpska karatiskinja Jovana Preković - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Jovana Preković neće braniti zlato u Parizu, i to ne svojom odlukom
Jovana Preković - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Jovana Preković je olimpijski šampion!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala