Novi incident na beloruskoj granici: Poljski graničari izbacili pretučenog migranta

© REUTERS / POLISH BORDER PATROLPoljska pogranična policija privodi migrante koji su pokušali da pređu granicu
Poljska pogranična policija privodi migrante koji su pokušali da pređu granicu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Državni granični komitet Belorusije saopštio je da su poljski graničari doveli pretučenog migranta na belorusku granicu.
„Poljski graničari usvojili su stil rada svojih litvanskih kolega: još jedan pretučeni izbeglica dostavljen je na belorusku granicu“, navodi se u saopštenju na kanalu komiteta na Telegramu.
U saopštenju se precizira da se incident dogodio na poljsko-beloruskom delu granice, koji obezbeđuje grodnjenska granična grupa.
Poljski graničari doveli su na graničnu liniju stranca koji je imao povredu čela. Muškarac je državljanin Iraka, dodaje se u izveštaju.
„S obzirom da nije dobio pomoć poljskih snaga bezbednosti, on se obratio beloruskim graničarima. Oni su mu oprali su ranu na samoj graničnoj liniji i stavili sterilni zavoj“.
Prema njegovim rečima, „čovek je objasnio da se prijavio za izbeglički status u Poljskoj i da namerava da pokuša ponovo, uprkos nasilnim radnjama koje poljska strana preduzima protiv izbeglica“.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Beloruski graničari su više puta govorili da Litvanija prisilno proteruje ilegalne imigrante na susednu teritoriju, dok su mnogi od njih, uglavnom državljani Iraka, povređeni. Portparol Državnog graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio je da je tokom noći 4. avgusta na granici sa Litvanijom pronađen migrant u teškom stanju i da je preminuo tokom ukazivanja prve pomoći. Preminuli je bio državljanin Iraka. Posle toga je po naređenju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zaštita državne granice pojačana.
Pročitajte još:
Minsk: Poljska počela da dostavlja migrante na granicu sa Belorusijom
Vanredna situacija na granici Letonije i Belorusije
Lukašenko o političkoj krizi u Litvaniji: Ko drugome jamu kopa...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala